Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā tomēr aizliedza cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, lai gan atbildīgā komisija iepriekš bija atbalstījusi citādu formulējumu.

Skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredzēja cirka izrādēs izmantot vien speciāli izveidotā sarakstā minētus dzīvniekus. Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstītā redakcija, kas aizliedz gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Kā ziņots, "Dzīvnieku brīvība" Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā "Par cilvēcīgu cirku", kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Nah Nahs. 15.06.2017, 15:08:49

    Kā var aizdomāties līdz tādam stulbumam?Cirkā savvaļas dzīvnieki bijuši kopš gandrīz vai tā pirmsākumiem!!!

  • 0
    Zelda 15.06.2017, 15:10:42

    Laikam paši uzstāsies!

  • 0
    Latvija pāri visām! 15.06.2017, 15:53:25

    Atkal kaut kādi jampampiņi panāca ko vēlējās:(
    Cirks aizliedz cirku!

  • -1
    guntis 403 15.06.2017, 18:27:35

    Jā! Šis šobrīd ir aktuālākais jautājums mūsu banānu zemē! Paldies deputātiem,ka tikāt galā ar šo milzīīīīgo problēmu!!!

  • -1
    Latvija pāri visām! 15.06.2017, 23:19:19

    Vispār šādi lēmumi izsaka marasma kvintesenci, kas valda tai ļautiņu grupā, kas tiek saukta Saeima.

    Jo, nez kāpēc ja, piemēram, petīciju par savām pensijām, kuras dažam nesasniedz pat simts eiro, iesniegtu pensionāri ar maziem ienākumiem, 100 % varu garantēt, ka nesekotu tāda iestāšanās par viņiem, kā te par zvēriem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: