Amatpersonu neizdarības dēļ jūrkalniete Evija Bērziņa Ziemassvētkos palikusi bez materinātes pabalsta un saņems to tikai nākamgad.

Evija Bērziņa ir Jūrkalnes pamatskolas skolotāja, kas mācību iestādē strādā   vairāk nekā desmit gadus. 8. novembrī viņai piedzima dēls, māmiņa sāka kārtot dokumentus, lai saņemtu maternitātes pabalstu, un tad sākās kuriozi: «Man atnāca Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vēstule, ka jāierodas Lakstīgalu ielā 1, jo darba nespējas lapu B nevar apstiprināt darba devējs, ja darba attiecības ir pārtrauktas. Iedomājieties, kā jutos, sapratusi, ka ar mani ir pārtrauktas darba attiecības!»

Kad jaunā māmiņa sazinājās ar vairākiem valsts iestāžu un novada domes darbiniekiem, atklājies ne tikai tas, ka viņa nav atbrīvota no darba, bet arī tas, ka skolas direktoriem vairs nav tiesību parakstīt darba nespējas lapas, tas jādara domes izpilddirektoram Dainim Valdmanim.

Bērziņas gadījumā lapu parakstīja Jūrkalnes pamatskolas direktora pienākumu izpildītāja Rudīte Rudbaha. Pēc viņas teiktā, par jauno kārtību, kas stājās spēkā jau oktobrī, novada izglītības iestāžu vadītāji uzzinājuši decembrī. Rudbaha skolotāju Bērziņu iekļāvusi katrā tabelē – arī pēc tam, kad viņa septembrī devusies dekrētā.

Mēģinot saprast, kā gadījusies aplamība, kuras dēļ jaunā māmiņa materinātes pabalstu saņems novēloti, Ventas Balss veica izmeklēšanu, ejot no Poncija pie Pilāta un vēlreiz atgriežoties sākumpunktā. Galvenais secinājums – kļūda radusies strukturālo reformu ieviešanas juceklī novada grāmatvežu neuzmanības dēļ.

Novada Finanšu nodaļas grāmatvede, kas nenosauca savu vārdu, atzina: «Visticamāk, viņa [Bērziņa] sarakstos vienkārši izlaista, tā ir kļūda. Kad novads pārņēma darbiniekus, cilvēku bija  daudz, un tā gadījās.» Pēc grāmatvedes teiktā, Finanšu nodaļā nav ziņu par citiem novada izglītības iestāžu darbiniekiem, kam bijušas problēmas ar darba nespējas lapām B. Bērziņas gadījums esot izņēmums. Nepatīkams, bet izņēmums. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ziņas saņem no Valsts ieņēmumu dienesta, tas savukārt no klientu darba devējiem, kas šoreiz bija kļūdījušies.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks par skolotājas Bērziņas nedienām uzzināja no Ventas Balss, pieļaujot, ka tās radušās strukturālo reformu ieviešanas gaitā: «Oktobrī pagastu pārvalžu pakļautībā esošās iestādes pārņēma novads. Tādai kļūdai, kas gadījusies, nevajadzēja notikt.» 

Par laimi, skolotājas Bērziņas gadījums atrisinājās pozitīvi – viņa naudu saņems, tomēr rūgtums paliek: «Labi, man ir dzīvesbiedrs, mums Ziemassvētkos nebūs jāknapinās, bet kas notiku, ja šāda kļūda skartu vientuļo māmiņu, kam nebūtu neviens, kas palīdz un materiāli atbalsta?!»

Stāstot par savām nedienām, pedagoģe piemin vēl vienu neērtību, proti, tagad jaundzimušie jāreģistrē pilsētā, bet vecākiem, kas dzīvo pussimts kilometru attālumā no Ventspils, tad rada papildu grūtības – īpaši ziemā: «Labi, mani uz pilsētu aizveda Kriša tētis, mums bija iespēja izbraukt, bet  ne jau visiem ir šāda izdevība, tādēļ būtu ļoti labi, ja bērniņus varētu reģistrēt pagastā.»

Evijas Bērziņas ģimene svētkos būs iztikusi, pateicoties dzīvesbiedra atbalstam, bet vientuļām māmiņām amatpersonu kļūda atnestu lielās raizes.         

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: