Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs preses konferencē prezentēja sociālās aprūpes sistēmu gada griezumā un atbildēja arī uz jautājumu.

Sociālā tēma aizņem lielu daļu pašvaldības budžeta. Naudas izteiksmē tie ir 4,6 miljoni eiro, toskait 4,2 miljoni eiro ir pašvaldības budžeta nauda. Starpība 400 000 eiro ir valsts budžeta nauda. Valsts budžeta līdzekļi ir ļoti niecīga daļa. Visa lielā nauda sadalās divās daļās: sociālie pakalpojumi (dažādu veidu palīdzība) un sociālās palīdzības iestādes (pansionāts, bērnunams, bāriņtiesa, Sociālais dienests u.tml.).

Galvenie pabalstu veidi ir dzīvokļu pabalsts, kam atvēlēti 400 000 eiro, pabalsti un pakalpojumi pensionāriem un personām ar invaliditāti – 1 miljons eiro. Gandrīz puse no visas summas aiziet invalīdiem. Pabalsts pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem ir 300 000 eiro apmērā. Palīdzība bērniem, kas palikuši bez vecāku apgādības, ir 125 000 eiro. Garantētā minimālā summa ienākuma pabalstam – 100 000 eiro. Pārējiem pabalstiem kopā tiek tērēts 150 000 eiro.

Vēl ir noslēgti līgumi ar nevalstiskajām organizācijām, kurām maksājam par zupas virtuvi, naktspatversmi un citiem pakalpojumiem. Pavisam tie ir 400 000 eiro dažādu veidu sociālajiem projektiem.

Mums ir noteikts ienākumu līmenis vienai personai, lai pastāvētu trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss. Trūcīga persona ir tāda persona, kurai ienākumi nepārsniedz 128 eiro uz katru ģimenes locekli. 150 eiro ir maznodrošinātai ģimenei ar bērniem, kurā ir vismaz viena darbspējīga persona. 170 eiro ienākumi ir maznodrošinātajai ģimenei ar bērniem. 230 eiro ir pensionāriem un personām ar invaliditāti.

Ir vēl atsevišķi pakalpojumi, kuru mēs izmaksājam kā pabalstu. Tur tas līmenis, līdz kuram pabalstu var saņemt, ir daudz augstāks. Tātad 270 eiro ir atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti. Tas ir dzīvokļu pabalstu saņemšanai un aprūpei mājās. 300 eiro slieksnis ir medikamentu iegādei un dažādu pabalstu saņemšanai, toskait Ziemassvētku, Lieldienu pabalstam. Šie līmeņi dažādās Latvijas pašvaldībās atšķiras. Priekšvēlēšanu laikā parādās dažāda informācija, kāds īpatsvars no visiem iedzīvotājiem ir, teiksim, trūcīgie. Biju pārsteigts par to, ka Ventspilī trūcīgo ir vairāk nekā, piemēram, Daugavpilī! Izrādās, pie mums trūcīgā statusu var iegūt arī tie, kam pieder garāža un automašīna, turklāt mašīnai nav vecuma ierobežojuma. Daugavpilī tā nevar, tāpēc trūcīgo kontingents uzreiz samazinās. Ir vēl citi nosacījumi, tāpēc Latvijas mērogā trūcīgo skaits nav salīdzināms lielums, jo nosacījumi ir atšķirīgi.

Dzīvokļu pabalsta lielāko daļu veido pabalsts dzīvokļu apkurei – 240 000 eiro. Nākamais ir pabalsts ūdenim un kanalizācijai – 70 000 eiro. Dzīvokļa pabalstu saņem apmēram 2000 ģimenes, kurās dzīvo aptuveni 3000 cilvēku. Viena ģimene saņem no 100 līdz 900 eiro gadā. Tas ir atkarīgs no ģimenes locekļu skaita, kā arī citiem parametriem.

Kādi ir pabalsti pensionāriem un personām ar invaliditāti? Lielākā daļa – 60% – ir pabalsti svētkos. Vēl ir pabalsti veselības aprūpei – 170 000 eiro. Finansējums personu uzturēšanai sociālās aprūpes iestādēs tiek piemaksāts atkarībā no pensijas. Ja ar pensiju nevar samaksāt, tad pašvaldība piemaksā. Vēl ir pabalsts mēnešbiļešu iegādei ar atlaidi – 60 000 eiro. Pabalsts aprūpei mājās – 60 000 eiro. Aprēķini rāda, ka maznodrošināta ģimene, kurā ir divi pensionāri, vidēji gadā saņem sociālo palīdzību un pašvaldības pabalstus aptuveni 1400 eiro, kas ir liela summa. Toskait veselības aprūpei 200 eiro, pabalsti svētkos 150 eiro, dzīvokļa pabalsts apmēram 300 eiro un aprūpe mājās – 700 eiro. Tas ir balstīts uz vienu konkrētu ģimeni.

Dzīvokļu pabalstus pensionāriem, personām ar invaliditāti saņem 1500 ģimenes, līdz 400 eiro vienai ģimenei. Pabalstus veselības aprūpei saņem 4000 personas. Sistēma ir ļoti izplatīta.

Kādi ir pabalsti ģimenēm ar bērniem? Lielākie ir bērna piedzimšanas pabalsts, pabalsts svētkos, ēdināšanas izdevumi pirmsskolas izglītības iestādē. Runa ir par maznodrošinātajiem, jo visi to nesaņem. Ir pabalsts skolēniem, absolventiem, ir brīvpusdienu pabalsts. Mūzikas skolā piemaksājam trūcīgajiem, arī talantīgajiem Ventspils Augstskolā maksājam. Kopā tas ir ap 60 000 eiro.

Darbojas asistenta pakalpojumi ģimenēm ar bērniem, kam tie vajadzīgi. Pieejams ārsta speciālista pakalpojums bērniem, ir krīzes centrs un sociālā rehabilitācija, kas izmaksā 40 000 eiro. Un mēnešbiļetes daudzbērnu ģimenēm. Tātad maznodrošināta ģimene ar bērniem, kurā ir divi pieaugušie un trīs bērni, no kuriem divi mācās skolā, bet viens apmeklē bērnudārzu, vidēji gadā saņem apmēram 2000 eiro. Tas ir konkrēts gadījums. Tā tie tūkstoši salasās.

Kādas izmaiņas notikušas? Ko esam pamainījuši? Paaugstināts noteiktais ienākumu līmenis maznodrošinātā statusa piešķiršanai ģimenēm ar bērniem no 150 eiro līdz 170 eiro mēnesī vienai personai ģimenē. Ir jauns pabalsta veids – alergologa un pulmonologa pakalpojumi bērniem. Abi speciālisti brauc no Rīgas. Vienas vizītes izmaksas ir aptuveni 30 eiro. Sedzam 90%, tātad – 27 eiro, bet 10% jeb 3 eiro maksā ģimene. Lielāks ir arī bērna piedzimšanas pabalsts – 210 eiro. Lielu naudu – 100 000 eiro – piešķiram skolēnu nodarbināšanai vasarā.

Finansējam 60 skolēniem vecumā no 13 līdz 14 gadiem darba algu pilnā apmērā no stundu minimālā tarifa. Darba devējiem tas neko nemaksā. Mums svarīgi, lai uzņēmējs nodarbina bērnu. 190 skolēniem vecumā no 15 līdz 20 gadiem finansējam 100% apmērā minimālo mēnešalgu. Un 120 skolēniem 50% apmērā no valsts ir mēnešalgas. Tā nav valsts, bet pašvaldības programma. Te valsts naudas nav. Priekšvēlēšanu laikā no dažādām partijām izskan solījumi saistībā ar sociālo jomu.

Pēc šīs prezentācijas rodas jautājums: ko vēl vajadzētu uzlabot?

– Vienmēr jau var maksāt vēl lielākas summas. Var palielināt griestus ienākumiem, līdz kuriem var saņemt pabalstus. Ja ir nauda, tad to izdarīt var ļoti viegli. Bet mēs saskaitījām, ka, ja realizē visus tos dāvinājumus bez maksas, ko citi sola, proti, sabiedriskais transports, sociālā aprūpe, ēdināšana slimnīcā, skolās, bērnudārzos, tad pieaugums ir visai nodokļu naudai. Tad naudas vairs nav. Tiek slēgtas visas skolas, bērnudārzi. Pusdienas ir par brīvu, bet nekas nedarbojas.

Es, protams, tos solītājus saprotu. Mums kontā ir kādi 10 miljoni eiro. Un tos var iztērēt, bet tikai vienu reizi. Un, ja vienā gadā iztērē, tad ir viss. Var sadalīt uz četriem gadiem, bet tad investīcijām nekas nepaliek. Pilsēta lēnā garā sāk degradēties. Vienā dienā to nevar redzēt. Mēs nesacenšamies populismā. Mana pieeja ir tāda, ka vajag palīdzēt tik tiešām tiem, kam vajag. Vajag palīdzēt ar makšķeri – ar labiem āķiem, labiem pludiņiem. Iemācīt un pastāstīt, kurā vietā zivis uzturas, kāda ir labāka barība. Vārdu sakot, vajag pasniegt roku, nevis nopirkt zivis veikalā. Tā vairs nav makšķerēšana.

Sociālajai palīdzībai un sociālajiem pakalpojumiem (summa, tūkst. EUR)

  • Dzīvokļa pabalsti 400
  • Pabalsti un pakalpojumi pensionāriem un personām 1000
  • ar invaliditāti
  • Pabalsti un pakalpojumi ģimenēm ar bērniem 300
  • Pabalsti un pakalpojumi bez vecāku gādības palikušiem bērniem 125
  • Garantētā minimālā ienākuma pabalsti 100
  • Pārējie pabalsti un pakalpojumi (pacientu iemaksas, naktspatversme, zupas virtuve) 150

Mēneša vidējie ienākumi vienai personai ģimenē trūcīgā vai maznodrošinātā statusa piešķiršanai:

128 EUR – trūcīgais statuss

150 EUR – maznodrošinātais statuss ģimenei bez bērniem, kurā ir vismaz 1 darbspējīga persona

170 EUR – maznodrošinātais statuss ģimenei ar bērniem

230 EUR – maznodrošinātais statuss pensionāriem, personām ar invaliditāti

Lai nodrošinātu sociālo atbalstu lielākam pensionāru lokam, pašvaldībā ir noteikti šādi ienākumu līmeņi sociālās palīdzības saņemšanai:

270 EUR – atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un personām ar invaliditāti (tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu, pabalstu aprūpei mājās)

300 EUR – pensionāriem un personām ar invaliditāti pašvaldības pabalstu saņemšanai medikamentu iegādei un pabalstu saņemšanai uz svētkiem

Trūcīgo personu skaits 2017. gada aprīlī ir 783 personas; 2013. gada aprīlī – 1492 personas, 4 gadu periodā samazinājums par 47,5%

Trūcīgā statusa nosacījumi atšķirīgi
Nosakot personas/ģimenes atbilstību trūcīgā statusam, katrai pašvaldībai ir noteikti atšķirīgi nosacījumi attiecībā par to, kāds kustamais vai nekustamais īpašums netiek uzskatīts par īpašumu, vērtējot ģimenes materiālo stāvokli. Ventspils pilsētā ir noteikti iedzīvotājiem labvēlīgāki nosacījumi, salīdzinot ar citām lielajām pilsētām, piemēram:

  • ja Ventspilī jebkurai trūcīgai ģimenei īpašumā var būt 1 automašīna, tad Liepājā automašīna var piederēt tikai daudzbērnu ģimenei vai arī ģimenei, kurā ir persona ar invaliditāti, ja automašīna ģimenes īpašumā ir ne mazāk kā 12 mēnešus.
  • Ja Ventspilī jebkurai trūcīgai ģimenei papildu tam īpašumam, kurā šī ģimene dzīvo, var piederēt arī 1000 m2 liels zemes gabals ar vai bez dārza mājas, kas atrodas Ventspils pilsētā vai Ventspils novadā. Savukārt Liepājā trūcīgai ģimenei var piederēt tikai tas īpašumam, kurā ģimene dzīvo.

Trūcīgas un maznodrošinātas personas un ģimenes pašvaldība atbalsta, piedāvājot 40 pabalstu un 12 pakalpojumu veidus.

Lasi vēl

Komentāri (27)

  • -1
    Novadnieks 25.05.2017, 16:38:05

    Tas cilvēks to mēra amatu grib vairāk nekā skābekli.Paklausoties viņa runas un atrunas,rodas iespaids, vai nav atnākusi mesija?

  • -1
    karlito 25.05.2017, 17:17:12

    Man ''patika'' A.L.domu gājiens vienā no intervijām...''Pensionāriem vajadzētu apsvērt,vai labāk nevajadzētu iet ar kājām,nevis izmantot sabiedrisko transportu..'' Nu vienkārši'' ģeniāli''!!

  • 0
    Novadnieks 26.05.2017, 09:03:27

    Tas ka viņu vajadzētu dzīt uz Rīgu uz tiesu ar kājām un vakarā atpakaļ,tas nu ir "točna".

  • -1
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:29:19

    Ar lielu interesi izlasiju rakstu par preses konferenci veltītu sociāliem jautājumiem. Jā, kārtējo reizi pārliecinos - SOCIĀLIE JAUTĀJUMI PIE MUMS VENTSPILĪ IR RISNIĀTI TIKAI SAOCĀLĀS PALĪDZĪBAS LĪMENĪ, tas ir, PABALSTI, PABALSTI UN PABALSTI .... tas 90.gadu līmenī...
    Vai pārs desmit eiro apmērā pabalsts atrisinās smagi slima cilvēka, invalīda un jaunās māmiņas psihosociālās problēmas, ģimenes, kura palika bez mājokļa jautājumus ? Ir pabalsti, ko cilvēki saņem arī tikai divreiz gadā, ir pabalsti, kurus, savukārt, saņem tikai maznodrošinātie ? Kā ar pārējiem, kam ir vajadzīga akūti sociālais atbalsts, ko minu savos rakstos ?
    Latvijā šobrīd Sociālais darbs ir tendēts uz sociālā atbalsta pakalpojumu attīstību, nevis uz pablalstiem, kas ir jau sen pierādīts, ka ir MAZEFEKTĪVI. Pablasts kā palīdzība dažām mazaizsargātām grupām - jā, bet ir daudz akūtu sociālo jautājumu, kur mums pilsētā jāorganizē nopietni sociālie pakalpojumi, lai atbalstītu mūsu pilsētniekus viņu grūtajos brīžos.

  • -1
    domāju 25.05.2018, 16:21:39

    Vai tad visur pasaulē sociālais darbs ir tikai valsts un pašvaldības rūpe? Ja kādas lietas nenodrošina valsts un pašvaldība, tad parasti ieinteresētie cilvēki dibina biedrību un par saviem līdzekļiem, piesaistot sponsorus, rakstot projektus finansējumam, risina savu problēmu. Šādos projektos iesaistās arī sabiedrība- gan atsevišķi cilvēki, gan iestādes utml... Mums tādi piemēri arī ir: Cimdiņš, Žēlsirdības māja....

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:29:44

    Tātad:
    Ventspilī ir vajadzīga nodaļa cilēkiem ar īpašām vajadzībām ( ar dažādām invaliditātēm), kurās darbotos sociālie darbinieki ar īpašām vajadzībām un koordinētu un organizētu dažādu sociālo atbalstu mūsu pilsētas cilvēkiem ar invaliditāti. Būtu sociālais darbinieks arī slimnīcā, kas palīdzētu cilvēkiem un viņa tuviniekiem, kas tik tikko saskaras ar invaliditāti un ir ne tikai bezpalīdzīgi, bet arībieži vien depresijas un smagā psiholoģiskā stāvoklī. Šobrīd šī sociālā grupa ir atstāta novārtā.
    Te, kaut vai tikai šājā jautājumā ir jāiegulda nopietns darbs, lai ORGANIZĒTU ŠĀDU SOCIĀLĀ ATBALSTA UN PAKALPOJUMU SITĒMU, NEVIS TIKAI PABALSTU.

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:33:40

    Vēl viens piemērs...
    Ventspilī ir vajadzīgs smagi slimiem, invalīdiem, represētiem, cilvēkiem, kas vecuma dēļ nespēj veikt ...., vismaz četru līmeņu APRŪPES MĀJAS SOCIĀLAIS PAKALPOJUMS. Smagākie šīs sociālās jomas jautājumi ir guļošie, smagi slimie cilvēki, kas nav paliatīvās aprūpes pacienti, bet kas ir nonākuši dažādu negadījumu, smagu slimību rezultātā bieži vien uz ilgāku vai mazāk ilgāku laiku šādā situācijā. Bieži vien līdzcilvēkiem ir jāstrādā, un līdz ar to viņi nevar nodrošināt aprūpi šiem cilvēkiem atbilstoši dzīves situācijai. Pabalsts te nepalīdzēs, ARĪ ŠAJĀ GADĪJUMĀ IR NEPIECIEŠAMS SOCIĀLĀ ATBALSTA PAKALPOJUMS - APRŪPE MĀJĀS !

  • -1
    domāju 25.05.2018, 16:24:58

    Kas tad sanāca ar tiem samāriešiem? Viņi jau it kā apņēmās sniegt šo pakalpojumu, bet pilsēta atbalstīt...

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:34:21

    Un tā es varētu minēt vēl un vēl piemērus arī par komunālajiem pabalstiem un sociāliem un grupu dzīvokļiem, izkrīt pietiekami daudz arī jauno ģimeņu sociālā grupa, cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem u.c., kuriem aktuāli šādi jautājumi un kuri šobrīd absolūti nav risināti mūsu pilsētā. Kā tad lai notur jaunos cilvēkus mūsu skaistajā un sakoptajā pilsētā ?
    Tie ir tikai daži piemēri....
    Aivars Lembergs saka, ka jāpiedāvā makšķere nevis zivs...
    Uzskatu, ka PABALSTI IR MAZAS, MAZAS ZIVTELES, nevis makšķere...
    Ir jomas, kas pilsētā ir spēcīgi attīstītas, bet TĀ NAV SOCIĀLĀ JOMA.....
    LŪDZU SAKLAUSIET TO ! UN SĀKAM DARĪT ARĪ ŠAJĀ JOMĀ VISU NEPIECIEŠAMO MŪSU PILSĒTAS IEDZĪVOTĀJIEM !
    Bet vispār - Sociālos jautājumos nevar būt ne makšķeres, ne zivis, jo te nav ko ķert. Tās ir PROFESIONĀLAS RŪPES par mūsu iedzīvotājiem.
    MŪSU PILSĒTĀ JĀREORGANIZĒ SOCIĀLĀ SFĒRA ! Saglabājot esošos pabalstus, jāveido PROFESIONĀLA SOCIĀLĀ ATBALSTA PAKALPOJUMU SISTĒMA !

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:50:07

    Citēju no raksta : "Pēc šīs prezentācijas rodas jautājums: ko vēl vajadzētu uzlabot?"
    Un tad seko dažādu brīvbrīnumu piedāvājumi, ko piedāvā daudzi politiskie saraksti.
    Piekrītu, ir vajadzīgas daudz nopietnākas reformas sociālā jomā !
    1.
    Ir akūta nepieciešamība izveidot sociālajā dienestā sociālo nodaļu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kurā strādātu ne tikai sociālais darbinieks cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuru darbības lauks būs arī Ventspils slimnīca, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kas pēc insulta u.c. smagām saslimšanām, traumām iegūst invaliditāti. Šajā nodaļā būtu arī citi sociālās jomas speciālisti, kas kopumā palīdzētu risināt tik daudzdus un sasēpējušus mūsu pilsētnieku jautājumus, kuriem ģimenē ir līdzcilvēks ar invaliditāti, pēc smagas saslimšanas utml.

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 09:56:58

    2.
    Nepieciešams izveidot un attīstīt sociālo pakalpojumu Mājas aprūpes nodaļa tām pilngadīgām personām, kas pēc insulta u.c. saslimšanām, smagām traumām ir palikuši guloši un bezpalīdzīgi, kurām ir reālas grūtības ne tikai dzīvot patstāvīgi, bet arī sevi aprūpēt.
    3.
    Ventspilī nepieciešami dažādu līmeņu Sociālās mājas, sociālie dzīvokļi, kas ir kā atbalsta sistēma sociāli mazaizsargātiem cilvēkiem -
    cilvēkiem ar īpašām vajadzībām (piemēram, atsevišķi dzīvojoši invalīdi, kuriem nav apgādnieku);
    ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk nepilngadīgo bērnu;
    jaunām ģimenēm, nepieciešamības gadījumā;
    ģimenēm, kurās audzina bērnu invalīdu;
    atsevišķi dzīvojošas pensijas vecuma personām, kuras zaudēja savu vienīgo mājokli;
    politiski represētām personām,
    kā arī maznodrošinātām (trūcīgās) personām, bāreņiem.

  • 0
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 10:00:47

    4.
    Jāizveidoti un jāattīstīta sociālais pakalpojums Grupu dzīvokļi - kas būs pieejams pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām ir objektīvas grūtības dzīvot patstāvīgi, bet nav nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā. Turpat uz vietas būs pieejami dažādi sociālie pakalpojumi - pašaprūpes un sociālo prasmju korekcija, sociālā rehabilitācija, klienta individuālā sociālā rehabilitācijas plāna izstrādāšana un īstenošana, personīgā atbalsta sniegšana darba meklējumos un jaunu darba iemaņu apgūšanas iespējas.
    5.
    Ir nepieciešams atkarību profilakses centrs, kurā tiks sniegta palīdzība bērniem, jauniešiem un viņu ģimenes locekļiem, kas saskārušies ar atkarības problēmām - alkohola, narkotiku, azartspēļu utml.
    Jāievieš Atkarības profilakses programmas skolās un stingra to uzraudzība.

  • -5
    Latvija pāri visām! 30.05.2017, 10:04:46

    Bet es saku - nevajag īpašas sociālās mājas.
    Sociālās mājas ir pirmais solis uz nabago kvartāliem.

  • -5
    Tīna 30.05.2017, 10:06:20

    Atkal tā Jurševica ar savu priekšvēlēšanu programmu... Savā avīzē jau piebļāvusi pilnu ēteri.

  • -1
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 10:09:00

    Ir vēl daži sociālie atbalsta pakalpojumi, kas nepieciešami pēc mūsu veiktās aptaujas, bet tie ir apkopoti manos rakstos.
    Svarīgākā doma - NE TIKAI PABALSTI, BET REĀLI SOCIĀLĀ ATBALSTA PAKALPOJUMI, kas tiek finansēti no pašvaldības budžeta.
    Visi iepriekš minētie sociālā atbalsta pakalpojumi ir VITĀLNEPIECIEŠAMI MŪSU PILSĒTNIEKIEM !
    Jebkura atruna šajā jomā ir vienkārša demagoģija ! Beidzam to un vienreiz sākam risināt jau sen sasāpējušos sociālos jautājumus !
    Paldies par organizēto preses konferenci, kas vēlreiz atsedza šī jautājuma aktualitāti !

  • -1
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 10:12:44

    Labdien, Tīna !
    Nedod Dievs, lai jūsu ģimeni skartu kāda no šīm problēmām. Jūs šobrīd nesaprotat šo jautājumu aktualitāti, un līdz ar to cilvēku problēmas, kuras var risināt, ieviešot šos pakalpojumus.
    Lai jums jauka diena !

  • -1
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 10:23:30

    Labdien, Kurzemniek !
    Sociālās mājas nav nabagmājas... Nē, nē.... Tas ir dažādu līmeņu sociālās mājas.
    Daži piemēri....
    Renovētas vai jaunuzbūvētas mājas jaunām ģimenēm kā atbalsts, lai nekur nebrauktu prom un paliktu savā pilsētā. Tādas šobrīd ir Rīgā, Bolderājā. Pie mums, Ventspilī, arī ir jaunās ģimenes, kuras mokās jau vairākus gadus īrējot vai dzīvo pa 11 cilvēkiem 1-istabas dzīvoklī.
    Sociālie dzīvokļi, kas ir pielāgoti invalīdiem, ar kustību traucējumiem, vai vēl kādu citu invalditātes specifiku. Pēc šāda dzīvokļa jau tagad ir akūts pieprasījums.

  • -3
    Novadnieks 30.05.2017, 12:13:12

    Kā tas ir,dažādu līmeņu sociālās mājas?Vienas pievilcīgas no ārpuses un iekšpuses,bet otras ar piegānītiem koridoriem un prusaku pilnām istabām,vai vienās dzīvos bagātie nabagi,bet otrās nabaga bagātnieki?

  • -1
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 12:33:03

    Novadnieks. Nē, dažādi līmeņi ir domāti nevis nabadzības- bagātības skalas mērogā. Līmeņi ir no pašvaldības līdz privātā sektora līdzdalībai, kā arī dažādām mērķgrupām - cilvēkiem ar invaliditāti, garīgās attīstības traucējumiem - tā būs viena mēroga sociālās mājas vai atsevišķa dzīvokļu grupa, jo prasa savus specifiku tos iekārtojot un izveidojot. Nākošais - jaunās ģimenes, daudzbērnu ģimenes utml. - šiem dzīvokļiem nemaz neprasās šīs specifikācijas tos iekārtotjot.
    Un tā var raksturot dažādas šīs sociālās grupas, kam domāti būs šie dzīvokļi .
    ....Vēlreiz atkārtošos - SOCIĀLĀ MĀJA NAV NABAGMĀJA.

  • -4
    Ivo 30.05.2017, 13:34:39

    Hipnozeetaaja ir iemesls, kaapeec es nebalsoshu par kristovski un neieteikshu nevienam citam. Nu kursh var shito murmuleeshanu bezjeegaa iztureet?!

  • -1
    B. Jurševics 30.05.2017, 13:43:12

    Ivo, Tev savā ziņā taisnība! Ar katru cilvēku jārunā viņam saprotamā valodā - proti, ķīnietis nesapratīs , ja ar viņu runāsi latviešu valodā, tāpat Tu, Ivo, šos priekšlikumus, kurus ierosina Anželika, nesaproti, bet tiešām , nedod Dievs, Tev nonākt situācijā, kad Tev būs nepieciešami šie sociālie pakalpojumi, ko iesakām mēs....
    Ivo, man patīk Tavs murmulējums - tas ir Tevis cienīgs. Uz redzi! Mēs neesam pelnījuši Tavu balsojumu, jo nesolam bezmaksas alu.

  • -1
    B. Jurševics 30.05.2017, 13:37:40

    Izanalizējot un vairāku mēnešu garumā iedziļinoties sociālo jautājumu risināšanā Ventspilī un runājot A.L. vārdiem, mans secinājums, ka Ventspils dome uz svētkiem trūcīgajiem uzsauc pa mazam "zivju špainelim" un makšķerīšu izsniegšanu uztic tikai NVO, noveļot atbildību par makšķerkātu un spoļu kvalitāti no sevis...
    Mēs esam par "upju un ezeru" attīrīšanu, jaunu "zivju rezervuāru" veidošanu...
    Makšķerēšana drīzāk salīdzināma ar šo preses konferenci, kur vēlētāji vispirms tiek "iebaroti" un pēc tam nozvejotas viņu balsis vēlēšanās...

  • -2
    Anželika Jurševica 30.05.2017, 13:51:44

    Ivo, es vairāk kā 11 gadus esmu vadījusi un darbojusies sociālā menedžmentā un tieši pašvaldībā. Ieviesusi dažādus sociālos pakalpojumus.
    Tavā atbildē nav nekā pēc būtības par to, ko rakstam un aktualizējam.
    Lai jauka diena !

  • -2
    Ivo 30.05.2017, 14:07:50

    Nu ar bezmaksas alu jums buutu lielaakas iespeejas ieguut balsis!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: