Rūpējoties par dzīvojamo fondu, arī šogad pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi plāno mainīt logus un durvis dzīvokļos, kas pieder pašvaldībai. Šim mērķim tiks izlietoti aptuveni 62 tūkstoši eiro.

Logu un durvju maiņas darbi pašvaldības dzīvokļos šobrīd jau sākušies. Iepriekšējos gados šos darbus veica vasarā vai rudenī. Tomēr prakse rāda, ka vasarā – atvaļinājumu un mazdārziņu sezonas laikā – daudzus iemītniekus grūti sastapt mājās, kas būtiski kavēja darbu izpildi. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu logi un durvis ir dzīvokļa īpašuma daļa, līdz ar to dzīvokļa īpašniekam tie ir jālabo vai nepieciešamības gadījumā jānomaina, norāda SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš.

Patlaban Ventspilī aptuveni 2500 dzīvokļu ir neprivatizēti un pieder pašvaldībai. Tādēļ VNĪ katru gadu plāno logu un durvju maiņu dzīvokļos, ņemot vērā to pārbaudēs konstatēto tehnisko stāvokli un atbilstoši pieejamajam finanšu apjomam šiem mērķiem katrā konkrētā periodā. Piemēram, pagājušajā gadā vecie, tehniski nokalpojušie logi pret jauniem tika nomainīti 97 dzīvokļos, bet vairāk nekā 30 dzīvokļos tika nomainītas durvis.

Logu un durvju vidējo ekspluatācijas laiku dzīvojamajās mājās nosaka normatīvais akts – Ministru kabineta noteikumi nr. 907 Dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošanas, tehniskās apkopes un kārtējā remonta noteikumi.

Ņemot vērā, ka laika ziņā pēdējās daudzdzīvokļu mājas mūsu pilsētā celtas pagājušā gadsimta 80. gadu beigās (lielākā daļa dzīvojamā fonda tapusi 60.–70. gados), bet koka rāmju logu ekspluatācijas laiks dzīvokļos ir 20 gadi un durvīm 40 gadi, daudzās mājās šīs konstrukcijas jau savu laiku ir nokalpojušas un tās ir jāmaina. Daļa logu un durvju jau ir nomainītas, taču daļa vēl ir jānomaina, uzsver Lesiņš.

Rindā uz logu maiņu šobrīd reģistrēti 377 pašvaldības dzīvokļu, bet ieejas durvju maiņa nepieciešama 169 neprivatizētos dzīvokļos. Šogad VNĪ ieplānojusi kopumā nomainīt 194 logus 100 neprivatizētos dzīvokļos un durvis 40 dzīvokļos, toskait 9 dzīvokļos tiks nomainītas dubultdurvis.

VNĪ veiktajā iepirkumu konkursā par pašvaldības dzīvokļu logu maiņu pavisam savus pieteikumus iesniedza pieci pretendenti – LEB, Samrode, ERTEKS, DS I PLUS, Windows Factory. Par uzvarētāju tika atzīta kompānija SIA Windows Factory, kurai ir pašai sava logu ražotne Rīgā un savi montāžas speciālisti. Iespējams, ka tieši tāpēc pretendents arī spēja piedāvāt vispievilcīgāko līgumcenu un uzvarēt šajā konkursā. Savukārt iepirkumu konkursā saistībā ar durvju maiņu pilsētas pašvaldības dzīvokļos, tāpat kā iepriekšējā gadā, uzvarēja Ventspils kompānija SIA ERIGO, kas saskaņā ar līgumu veiks darbus šī gada plānotajā apjomā.

Mainot logus dzīvokļos, tiek ievērota to atbilstība Latvijas būvnormatīviem un izvēlēti tādi logu veiktspējas parametri, kas atbilst klimatiskajiem apstākļiem Ventspilī – izturība pret vēja un lietus spiedienu, gaisa un siltumсaurlaidība. Logi dzīvokļos tiek aprīkoti ar ventilācijas vārstiem, kas darbojas gan automātiskajā, gan rokas režīmā, nodrošinot pietiekamu svaigā gaisa plūsmu, bet lieki neizvējojot dzīvokļus. Galveno uzmanību VNĪ pievērš logu bloku ražotāju norādītās montāžas tehnoloģijas ievērošanai, norāda Lesiņš, kas garantē darba kvalitāti un to drošu ekspluatāciju visā paredzētajā kalpošanas laikā.

Logu un durvju maiņa tiek veikta no ieņēmumiem, kas tiek saņemti no pilsētas pašvaldības dzīvojamā fonda īres peļņas daļas. Jāatgādina, ka īres maksa sastāv no divām daļām – maksa par mājas apsaimniekošanu, kas

tiek izlietota mājas koplietošanas telpu un konstrukciju – jumtu, bēniņu, kāpņu telpu, inženiertīklu, kā arī teritorijas uzturēšanai un remontam – un peļņa, kuru īpašnieks var izlietot pēc saviem ieskatiem. Ventspils pašvaldības lēmums nosaka, ka peļņa tiek novirzīta īres dzīvokļu uzturēšanai un remontam. Izmantojot šo peļņu, VNĪ pašvaldības dzīvokļos remontē vai maina logus, durvis, gāzes plītis, tiek novērsti defekti dzīvokļu konstrukcijās, kā arī remontētas vai mainītas caurules. Logu un durvju maiņas darbi pašvaldības dzīvokļos šobrīd jau ir sākušies.

Iepriekšējos gados šos darbus veica vasarā vai rudenī. Tomēr prakse rāda, ka vasarā – atvaļinājumu un mazdārziņu sezonas laikā – daudzus iemītniekus grūti sastapt mājās, kas būtiski kavēja darbu izpildi.

Savukārt rudenī darbi nereti ieilga dažādu citu iemeslu dēļ, līdz iestājās aukstums. Tādēļ šogad nolemts uzsākt darbus ziemas beigās – pavasara sākumā, kad laukā vairs nav tik auksti un ar katru dienu kļūst arvien siltāk, un pabeigt tos līdz nākamās apkures sezonas sākumam. Lai iekļautos noteiktajos termiņos, iepirkumu konkursi tika veikti jau pagājušā gada beigās.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    norge 03.03.2017, 18:11:33

    paskatoties kas ir pa firmu Windows Factory., kura ir registreta dzivokli un pagajuso gadu pelna nemaz nava liela , rodas jautajums vai nebus ta pat ka ar slimnicas jumtu ka firma ir pasludinata maksat nespejiga un likvideta , bet veic darbus venspili jau zem cita nosaukuma un sadarbiba ar Rojas darboniem ventspils VNI

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: