Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem būtu jākļūst par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi, tā Rīgas pilī notikušajā ekspertu diskusijā par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā, diskusijas sākumā Valsts prezidenta izveidotās sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupas vadītāja Liesma Ose iepazīstināja klātesošos ar ekspertu sagatavoto ziņojumu par sabiedrības saliedētības politikas sasniegumiem un risināmajiem jautājumiem.

Ziņojuma trīs daļās iekļauta līdzšinējās politikas analīze, kā arī secinājumi un ieteikumi turpmākajai rīcībai. "Līdzšinējā integrācijas politika ir īstenota ar mainīgām sekmēm - ir panākumi, taču pastāv iespējas sabiedrības saliedētību un tās politiku uzlabot. Risinājumi rodami, meklējot kopīgu valodu un radot situācijas, kurās var veidoties kopīgā "mēs" sajūta," sacīja Ose.

Pēc ziņojuma autoru domām, Latvijas valdībai būtu jāveido reālistiska politikas stratēģija un ar to saistīti darba plāni sabiedrības saliedētības veicināšanai, ņemot vērā dažādu valsts un pašvaldību iestāžu kompetenci, kā arī paredzot sadarbību ar nevalstiskajām struktūrām un to atbildību.

Valsts prezidenta izveidotā ekspertu grupa uzskata, ka sabiedrības saliedētību veicinošai politikai jābūt balstītai uz vairākiem principiem - dažādības atzīšana, jo iedzīvotāju dažādība esot mūsdienu sabiedrības dabiska un neatņemama raksturiezīme, piederība kā brīva izvēle, jo demokrātiskā sabiedrībā cilvēkiem ir tiesības brīvi izvēlēties, ar kādu etnisku, reliģisku vai citādu sabiedrības grupu viņi sevi identificē.

Tāpat šīs politikas veidotājiem esot jāatzīst, ka mazākumtautības ir Latvijas sabiedrības sastāvdaļa un Latvijas valstiskumu veido Latvijas tauta, kurā vēsturiski iekļāvušās mazākumtautības. Svarīgi principi esot arī kultūru dialogs, jo kultūru savstarpējā atvērtība mazina negatīvu stereotipu veidošanos un starpetnisko spriedzi, kā arī iekļaušana un efektīva līdzdalība, jo sabiedrības saliedēšanas mērķis ir vairot tādus apstākļus, kuros ikviens jūtas un uzvedas kā pilnvērtīgs sabiedrības loceklis, kas līdzvērtīgi citiem bauda sabiedriskos labumus, pakalpojumus un vienlīdzīgas iespējas.

Kā citi svarīgi principi minēti nediskriminācija, jo saliedētības politikai ir jānodrošina visu sabiedrības grupu līdztiesība likuma priekšā un vienāda likuma aizsardzība visām sabiedrības grupām, un divvirzienu politika, jo sabiedrības saliedēšanās process ir savstarpējas pielāgošanās un savstarpēja atbalsta sniegšanas, savstarpējas sadarbības process.

Pilsoniskās līdzdalības jomā ekspertu grupa uzskata, ka mazākumtautību nevalstiskajām organizācijām (NVO) paredzēto finansējumu nepieciešams izmantot etniski nesegregētu un nepolitisku kultūras, sporta, izglītības, ekoloģisko un citādu pasākumu atbalstam.

Ekspertu ieskatā nepieciešams pārtraukt atbalstu mazākumtautību NVO "monologa" projektiem, kas vērsti tikai uz tradicionālās kultūras saglabāšanu un popularizēšanu, piemēram, mazākumtautību atsevišķu pozicionēšanu nacionāla vai reģionāla mēroga pasākumos un svētkos.

Darba grupas ieskatā Labklājības ministrijas un Nodarbinātības valsts aģentūras, Izglītības un zinātnes ministrijai un Latviešu valodas aģentūrai jāsadarbojas, izstrādājot un ieviešot personām ar zemu prasmju līmeni, kuras neprot latviešu valodu, un romu tautības personām ar sākumskolas izglītību paredzētus nodarbinātības veicināšanas un izglītības, citstarp latviešu valodas mācību, pakalpojumus.

Savukārt, lai mazinātu negatīvu stereotipu un aizspriedumu izplatīšanos, kā arī jebkura veida diskrimināciju, ekspertu grupas ieskatā nepieciešams izstrādāt dažādības vadības un nediskriminācijas vadlīnijas publiskajā pārvaldē.

Valsts prezidenta izveidotā ekspertu grupa arī uzskata, ka tādu profesiju standartos kā "Sociālais darbinieks", "Sociālais pedagogs", "Psihologs", "Skolotājs", "Vecākā komandējošā (vecāko virsnieku) sastāva policists", kuru nodarbinātības apraksts iekļauj darbu ar cilvēkiem daudzveidīgā kultūrvidē, ieviešams tāds papildinājums, ka nozares speciālistiem jāapgūst darba pienākumu sekmīgai pildīšanai nepieciešamā profesionālā kompetence darbam ar kultūras piederības ziņā atšķirīgiem cilvēkiem.

Vējonis norādīja, ka sabiedrības saliedētība ir viens no nacionālās drošības jautājumiem. Viņa ieskatā Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem būtu jākļūst par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi.

"Mums jābeidz radīt aizvien jaunus neesošas valsts pilsoņus un bijušās PSRS valsts piederīgos," pēc diskusijas secināja Vējonis, iepazīstoties ar sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupas ziņojumu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    ozols 23.11.2016, 09:31:42

    Nu Vējoni ! Uzvārds vien ko izsaka -skrien kā vējš atdurās kā miets. :) Uz to mums atkal jāpaņem :) :) :)

  • -6
    Latvija pāri visām! 23.11.2016, 11:13:04

    Kas tad šim kavē to īstenot?
    Sāk jau apnikt, LR politiķi runā kā mītiņos, bieži pareizi un skaisti, tikai likumus pieņem tādus , uz ņirgāšanās par tautu robežas..
    Protams, kā Latvijā dzimušiem Latvijas iedzīvotāju bērniem jābūt Latvijas pilsonība.

  • -1
    karlito 23.11.2016, 13:47:35

    Nez uz kuru pusi skatās mūsu prezidents....uz rietumu vai austrumu?

  • -1
    No malas 23.11.2016, 14:11:06

    Uz savas dzimtenes pusi.

  • -1
    Arājs 23.11.2016, 16:02:49

    Tas ir loģisks turpinājums procesam,ko jau drīz vien pēc tā sauktās neatkarības atgūšanas uzsāka "4.maija kliķe" ar visiem samiernieciski noskaņotajiem komunistiem un čekistiem priekšgalā.
    Pirmais gājiens bija pastāvīgā iedzīvotāja statusa piešķiršana visiem pēc starptautisko tiesību normām nelikumīgajiem kolonistiem.Tālāk sekoja naturalizācija,tagad vēl šis....
    Bet gan jau kādreiz varbūt pienāks diena,kad Latvijā atjaunos tiesiskumu,un visi šie pretlatviskie likumi tiks izsludināti par spēkā neesošiem kopš to pieņemšanas brīža!

  • -6
    Latvija pāri visām! 23.11.2016, 17:31:22

    Arāj, kaut kur jau minēju,
    PSRS pilsoņi pārvietojās pa starptautiski atzītās PSRS, tostarp LPSR, teritoriju.
    Nelikumīgi tas ir tikai tev līdzīgo fantāzijas:)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: