Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem šoruden Latvijā reģistrēti jau 5 gripas saslimšanas gadījumi. Tādēļ Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina iedzīvotājus savlaicīgi parūpēties par sevi un vakcinēties pret gripu.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Tam klepojot, runājot, šķaudot, apkārt, pat 6 metru attālumā, veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju, tāpēc ārsti gripas epidēmijas laikā iesaka pēc iespējas mazāk apmeklēt cilvēku pulcēšanās vietas, regulāri vēdināt telpas, bet dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgāt rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem. Uzturā jālieto daudz šķidruma. Ēdienkartē pēc iespējas vairāk jāiekļauj produkti, kas satur fitokomponentus, proti, ķiploki, lociņi, citrusaugļi un svaigi kāposti. Fitokomponenti ir bioķīmiski savienojumi, kuri palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību.

Vakcinācija pret gripu ik gadus ieteicama ikvienam, tomēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Tie ir:

*cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu (t.sk. astmu), sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām;

*bērni no 6 līdz 23 mēnešu vecumam, jo viņiem vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem;

*cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas;

*grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā.
 

Tāpat iesakām vakcinēties cilvēkiem, kuriem ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

SPKC epidemiologi atgādina, ka lielāks inficēšanās risks ir to profesiju pārstāvjiem, kuru darbs saistīts ar atrašanos publiskā vietā un kontaktēšanos ar daudziem cilvēkiem (piemēram, veikalu pārdevējiem, sabiedriskā transporta kontrolieriem, skolotājiem un audzinātājiem).

Veids, kā sevi pasargāt no gripas, ir savlaicīgi vakcinēties. Infekcijas nodaļas vadītāja Gunta Andersone skaidro, ka gripas vakcīna imunitāti pret šo infekcijas slimību izveido mākslīgi. Vakcīna izraisa antivielu veidošanos, bet ne slimību. Gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīnu izstrādā no jauna, vadoties pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas. Parasti vakcīnā iekļauj tos gripas vīrusa variantus, kas parādījušies iepriekšējās gripas sezonas beigās, jo nākamajā sezonā dominē tieši iepriekšējās sezonas gripas vīrusi.

Iedzīvotāju grupām, kurām ir lielāks risks saslimt un smagāk izslimot gripu, valsts apmaksā vakcīnu. Valsts vakcīnu apmaksā 100% apmērā bērniem vecumā no 6 līdz 24 mēnešiem. Tāpat valsts apmaksā arī 100% apmērā vakcīnu bērniem līdz 18 gadiem ar hroniskām slimībām: plaušu slimībām, sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas slimībām, nieru slimībām, imūndeficītu, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju vai terapiju ar acetilsalicilskābi.

Savukārt 50% apmērā valsts apmaksāta vakcinācija pienākas grūtniecēm, senioriem no 65 gadu vecuma. Iedzīvotajiem ar hroniskām slimībām: plaušu slimībām, sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas slimībām, nieru slimībām, imūndeficītu un iedzīvotājiem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju.

Vakcinēties pret gripu var Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā. Kabinets darbdienās strādā no plkst. 16.00 līdz 19.00, sestdienās un svētdienās – pēc iepriekšējas vienošanās, piesakoties pa tālruni 63620980 vai 26787299.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: