Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienas priekšvakarā Ordeņu kapituls piešķirs 62 augstākos valsts apbalvojumus, un saņēmēju vidū ir arī Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas mūzikas skolotāja un kora “Dzeguzītes” ilggadēja vadītāja Irēna Irbe.

Irēnai Irbei par aktīvu pedagoģisko darbību un mūža ieguldījumu muzikālo un māksliniecisko tradīciju uzturēšanā un pilnveidošanā valsts un starptautiskā mērogā piešķirts V šķiras Atzinības krusts, un viņa iecelta par ordeņa kavalieri.

Apbalvojumu pasniegšanas ceremonija tradicionāli notiks 2016. gada 18. novembrī Rīgas pilī.

Savas mūzikas skolotājas gaitas Irēna Irbe uzsākusi 1964.gadā Ances astoņgadīgajā skolā. Kopš 1966.gada Irēna Irbe savas profesionālās darbības gājumu turpinājusi Ventspilī, strādājot Ventspils 2.vidusskolā un Ventspils Valsts 1.ģimnāzijā. Irēna Irbe Ventspils Valsts 1.ģimnāzijā nostrādājusi 50 darba gadus, mācījusi mūziku, bijusi iniciatore mūzikas novirziena izveidošanai skolā 1968.gadā un nodibinājusi 5.-12.klašu kori „Dzeguzītes”, kurš ar katru gadu pilnveidojis savu māksliniecisko izaugsmi.

Ar daudzveidīgām koncertprogrammām koris „Dzeguzītes” Irēnas Irbes vadībā uzstājies ne tikai pilsētas un valsts pasākumos, bet arī viesojies Baltkrievijā, Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Vācijā, Čehijā un Itālijā.  Koris „Dzeguzītes” ir:

  • Latvijas IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku 1.pakāpes laureāts un zelta diploma ieguvējs;
  • Starptautiskā koru festivāla „Muzicējam kopā” Ventspils-92, Ventspils-94, Ventspils-2009, Ventspils-2010, Ventspils-2011, Ventspils-2012, Ventspils-2013 laureāts;
  • Grand Prix ieguvējs koru festivālā Brumundālē, Norvēģijā (1996);
  • Adventes festivāla Prāga-99 laureāts;
  • Festivāla Isole del Sole zelta kausa un zelta diploma ieguvējs Grado, Itālijā (2000).

Dalība astoņos valsts skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos ir apliecinājums mērķtiecīga, efektīva un kvalitatīva mūzikas mācīšanas un mācīšanās procesa organizācijai.

Irēna Irbe kā ilggadēja Ventspils pilsētas mūzikas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja (no 1980. līdz 1996.gadam) veidojusi un iedzīvinājusi muzikālās tradīcijas ne tikai skolā, bet arī pilsētā, kur organizējusi sadziedāšanās svētkus ”Dziesmu kamanas” ar latviešu komponistu piedalīšanos. Irēna Irbe regulāri organizējusi Ventspils pilsētā un Ventspils Valsts 1.ģimnāzijā koncertus, kuri aptver pilsētas iedzīvotājus, Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas skolēnu vecākus un skolas absolventus.

Jau vairakkārt Irēna Irbe par sasniegumiem darbā ar skolēniem muzicēšanas prasmju attīstīšanā un kora darbības organizēšanā saņēmusi apbalvojumus:

  • Ventspils pilsētas Pedagoģiskā darba inovācijas fonda apbalvojumi;
  • 2000.gadā - Ventspils pilsētas Goda zīme;
  • 2005.gadā- apbalvota kā Ventspils pilsētas Gada skolotāja;
  • 2010.gadā - Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības raksts.

Augstais apbalvojums ir novērtējums Irēnas Irbes nozīmīgajiem nopelniem muzikālo tradīciju uzturēšanā un to veidošanā gan Ventspils pilsētas, gan valsts un starptautiskā mērogā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: