Ventspils pilsētas pašvaldība konkursa „Draudzīgs velosipēdistam” ietvaros ieguvusi laureāta balvu par ieguldījumu velokultūras veicināšanā un īpašu atzinību kategorijā „Velosipēdistiem draudzīgas infrastruktūras izveide” par veloceliņa izveidi ap Būšnieku ezeru.

Konkursa, kas tiek īstenots Eiropas Komisijas iniciētās kampaņas Gudrais pilsētnieks/ Eiropas Mobilitātes nedēļa 2016 ietvaros sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Latvijas riteņbraucēju apvienību, apbalvošanas pasākums notika 22. septembrī, Rīgā. Ventspils balvu saņēma Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks.

Ventspils pilsētā velosipēdistiem draudzīga infrastruktūra mērķtiecīgi tiek veidota jau kopš 2006. gada, kad par velotīkla attīstību pilsētā Ventspils pilsētas dome lēma, apstiprinot Teritorijas plānojumu, tajā paredzot veloceliņu tīklojumu pa visu pilsētas teritoriju. Tolaik plānotais līdz šim realizēts, izbūvējot veloceliņu tīklu pilsētā kopā 50 km garumā.

2016. gadā, veicot esošā meža celiņa apkārt Būšnieku ezeram labiekārtošanu, uzlabojot grants seguma celiņu no iecienītās ezera peldvietas līdz Laivu bāzei, Ventspils veloceliņu tīklu papildināja jauns maršruts aptuveni 3 km garumā. Tagad ventspilniekiem, pārvietojoties ar velosipēdu, iespējams izvēlēties sev tīkamāko apkārtējo vidi – čalojošu pilsētvidi vai klusi elpojošu mežu, kas ieskauj mierīgo Būšnieku ezeru.

Ventspils veloinfrastukrtura ir ne tikai kvalitatīvi un regulāri tīrībā un kārtībā uzturēti veloceliņi, bet arī mūsdienīgas, drošas, funkcionālas un pilsētvidei pielāgotas velonovietnes ar aptuveni 1000 veloturētājiem. Pēdējo gadu laikā veloinfrastruktūra veicinājusi velotūrisma attīstību, papildinājusi un uzlabojusi pilsētas infrastruktūru, veicinājusi drošu velobraucēju pārvietošanos, uzlabojusi pilsētas apskates vietu pieejamību, radot pievienoto vērtību pilsētas tūrisma piedāvājumam kopumā, kā arī videi. Veloceliņus arvien vairāk izmanto arī ikdienas velosipēdisti, kuri ar velosipēdu dodas uz skolu, darbu un citviet.

Lai atgādinātu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem par priekšrocībām, pārvietojoties ar velosipēdu, pilsētā tiek organizēti velobraukšanu popularizējoši pasākumi, tai skaitā ik gadu vasaras tūrisma sezona tiek atklāta ar velobraucienu pa pilsētas ielām, kurā piedalās ap 3000 braucēju. Ar velobraucienu tika atklāts arī šogad labiekārtotais celiņš ap Būšnieku ezeru.

Konkursa laureātus apbalvošanas ceremonijā ar uzrunu sveica un balvas pasniedza VARAM sekretārs Jānis Eglīts, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš, Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks un Policistu velobiedrības priekšsēdētājs Zintis Gailis. Pasākumā tika cildināti arī citi Latvijas pašvaldību un organizāciju pozitīvie velo infrastruktūras piemēri. 

 
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: