Trešdien, 28. septembrī, plkst. 10:30 Ventspils Augstskolas D104 auditorijā notiks Francijas Nacionālā Kosmosa izpētes centra (CNES) Cilvēka lidojumu kosmosā un pētniecības nodaļas vadītāja Dr. Fransuā Spiro populārzinātniskā lekcija par Francijas pieredzi kosmosa izpētē un cilvēka lidojumiem kosmosā.

Fransuā Spiro vizīte Ventspils Augstskolā notiks sadarbībā ar Francijas Institūtu. Viesi no Francijas apmeklēs ne tikai Ventspils Augstskolu, bet dosies arī uz Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta “Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra” kompleksu Irbenē, kur tiksies ar pētniekiem un dosies ekskursijā pa modernizēto radioteleskopu kompleksu.

Fransuā Spiro pēc izglītības ir inženieris, strādā kosmosa jomā jau vairāk nekā 20 gadus un pašlaik vada Nacionālā Kosmosa izpētes centra (CNES — Centre National d’études spatiales) Cilvēka lidojumu kosmosā nodaļu. Fransuā Spiro ir absolvējis Lionas Centrālskolu (l’Ecole Centrale de Lyon), ieguvis maģistra grādu Kornela universitātē ASV, kā arī doktora grādu kosmosa zinātnēs. Viņš ir arī ieguvis diplomu Starptautiskajā kosmosa universitātē, kur ik pa laikam lasa lekcijas. No 1987. līdz 1989. gadam Fransuā Spiro ir veicis profesionālo darbību Japānā, ASV un Kanādā. 1990. gada februārī viņš sāka strādāt Eiropas Kosmosa aģentūras tehniskajā centrā Nīderlandē (ESTEC — European Space Research and Technology Center). Pēc tam Fransuā Spiro tika pieņemts darbā CNES, kur viņš pievienojās Francijas delegācijai Eiropas Kosmosa aģentūrā – vispirms Zemes novērošanas un zinātnes jomā, pēc tam saistībā ar izpēti un cilvēka lidojumiem kosmosā. Kopš 2004. gada Fransuā Spiro vada CNES Cilvēka lidojumu kosmosā nodaļu. No 2003. līdz 2005. gadam viņš bija priekšsēdētājs Eiropas Kosmosa aģentūras komitejā Aurora (izpēte), bet 2008. gadā – Starptautiskās kosmosa zinātņu darba grupas priekšsēdētājs.

Vieslekcija notiks angļu valodā un uz to ir aicinās ikviens interesents.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: