SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca rīkotajā informācijas dienā iedzīvotāji varēja uzzināt par aktuālajiem jautājumiem medicīnas jomā Ventspilī.

Informācijas dienā ar iedzīvotājiem tikās slimnīcas valdes loceklis - galvenais ārsts Dainis Gīlis, valdes loceklis Juris Lācis un fizioterapeite Arnita Birziņa. Informācijas dienas sākumā valdes loceklis – galvenais ārsts D. Gīlis iepazīstināja informācijas dienas apmeklētājus ar jauno slimnīcas darbinieku – valdes locekli Juri Lāci, kas darbu SIA „Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā” uzsācis no 1. septembra.

Laboratorijas pakalpojumi un sniegtās iespējas

Viena no informācijas dienas tēmām bija laboratorijas pakalpojumi un sniegtās iespējas. Interesentiem stāstīja par dažādajām analīzēm, kuras iespējams veikt SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” moderni aprīkotajā laboratorijā, kurā pacientiem nodrošināta ātra apkalpošana bez garām rindām.

Īpaši tika uzsvērts jauninājums Ventspils slimnīcas laboratorijā - māmiņām ar mazuļiem līdz 3 gadu vecumam un grūtniecēm analīzes iespējams nodot negaidot garā rindā. Ventspils slimnīcas reģistratūrā ierīkota speciāla poga, ar kuras palīdzību iespējams iegūt jaunajām māmiņām un bērniem paredzētu numuriņu, laboratorijas pakalpojumu saņemšanai.

Pacientu ērtībai izstrādāta speciāla informācijas sistēma, ar kuras palīdzību pacientam vai ārstam iespējams analīžu rezultātus saņemt savā e-pastā. Informācija tiek nosūtīta e-pastā ārstam, kurš nosūtījis pacientu uz analīzēm, tikko iekārta veikusi analīzi. Informācijas sistēmas izstrādē tika ievērotas visas personīgo datu aizsardzības prasības.

Valsts apmaksātās ķirurģiskās operācijas

Valdes loceklis – galvenais ārsts Dainis Gīlis stāstīja par iespēju veikt ortopēdiskās operācijas Ventspils slimnīcā, negaidot ilgi rindā. Slimnīcā ar labiem rezultātiem tiek veiktas gūžas un ceļa locītavu endoprotezēšanas operācijas. Šobrīd negaidot garā rindā iespējams veikt valsts apmaksātu gūžas endoprotezēšanas operāciju. Lai veiktu operāciju tiek pielietotas mūsdienīgas metodes, veicot mazus griezumus, kas ļauj pacientiem pēc operācijas daudz ātrāk atveseļoties.

Pierakstīties uz valsts apmaksātu gūžas endoprotezēšanas operāciju iespējams, zvanot uz Ventspils slimnīcas reģistratūru pa tālruni 636 24665 vai ierodoties reģistratūrā klātienē. Pirms operācijas nepieciešams pierakstīties uz ambulatoro pieņemšanu un veikt pirmreizējo apskati, ko iespējams izdarīt pie operējošajiem ārstiem traumatologiem Māra Zirņa, Aleksandra Primaka, Jura Krupnova vai Igora Harjuzova SIA „Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā”, PSIA „Ventspils poliklīnikā” (tālrunis -636 22131), medicīnas firmā „Kronoss” (tālrunis - 63 662 191) vai doktorātā „Bini” (tālrunis - 63607727).

Fizioterapijas iespējas Ventspils slimnīcā

Par godu Vispasaules Fiziotarepijas dienai, kas tiek atzīmēta 8. septembrī, informācijas dienas apmeklētājiem tika stāstīts par fizioterapijas iespējām Ventspils slimnīcā. Fizioterapeite Arnita Birziņa, kas Ventspils slimnīcā strādā jau 16 gadus, stāstīja par slimnīcas fizikālās terapijas un rehabilitācijas nodaļas piedāvātajām iespējām - fizioterapiju jeb ārstniecisko vingrošanu, masāžām, dažādām fizikālām procedūrām un citām metodēm. Pie fizikālās terapijas un rehabilitācijas nodaļas mediķiem vēršas pacienti no dažādām slimnīcas nodaļām, lai ātrāk atveseļotos.

Fizioterapeite Arnita Birziņa uzsvēra, ka ar fizioterapijas palīdzību iespējams atgūt veselību arī pēc dažādām smagām traumām un saslimšanām, ortopēdiskām operācijām vai insulta, kad kustības ir zudušas vai ierobežotas. Tāpat fizioterapeiti strādā ar sportistiem, grūtniecēm, jaunajām māmiņām un bērniem, kuriem vajadzīga stājas korekcija. SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā” fizioterapeits un ergoterapeits strādā ar stacionāra pacientiem, bet papildus tiek sniegti pakalpojumi arī ambulatorajiem pacientiem.

Pateicoties pašvaldības atbalstam, iegādāta iekārta ceļu locītavas pasīvo kustību izstrādei, kas nodrošini pacientam agrīni pēc operācijas pakāpeniski atjaunot kustības. Tāpat šo iekārtu izmanto, ja ir ceļa locītavas artroze vai bijusi gūžas operācija. Slimnīca iegādājusies arī speciālu fizioterapijai paredzētu velotrenažieri, kas domāts gan rokām, gan kājām, un ļauj ārstēt pacientus ar neiroloģiskām saslimšanām un paaugstinātu muskulatūras tonusu.

Gaidīšanas rindas un to veidošanos iemesli

Iedzīvotājiem tika sniegta informācija arī par rindām uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Nepietiekamo valsts veselības aprūpes finanšu līdzekļu dēļ, SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” atbilstoši valstī noteiktajai kārtībai uz valsts apmaksātu plānveida medicīnisko palīdzību, tostarp plānveida izmeklējumiem, speciālistu konsultācijām un operācijām, veido pacientu gaidīšanas rindas. Informācija par gaidīšanas rindu stāvokli Latvijas ārstniecības iestādēs pieejama www.vmnvd.gov.lv sadaļā veselības aprūpes pakalpojumi – skatīt „gaidīšanas rindas plānveida ārstniecībai ambulatorās iestādēs un slimnīcās”.

Valdes loceklis – galvenais ārsts Dainis Gīlis aicināja iedzīvotājus izmantot iespēju piedalīties vēža savlaicīgas atklāšanas programmā, kuras ietvaros iespējams saņemt valsts apmaksātu krūts dziedzera, dzemdes kakla un kolorektālo jeb zarnu ļaundabīgo audzēju skrīningdianostiku paātrinātā kārtībā. Uz šiem izmeklējumiem pacientu nosūta ģimenes ārsts.

Ventspils slimnīcā bez rindas var saņemt tādus ambulatoros pakalpojumus kā – endoskopiskos un rentgenoloģiskos izmeklējumus, mamogrāfiju, elektrokardiogrammas izmeklējumus. Tāpat īsas rindas ir uz dažādām ķirurģiskām un ortopēdiskām operācijām, tai skaitā gūžas endoprotezēšanas operāciju. Arī kardiologa konsultāciju iespējams saņemt salīdzinoši ātri - vienas nedēļas laikā. Lai saņemtu neirologa konsultāciju, jāgaida 2 mēneši, taču nefrologa 8 mēneši. Ar garākām rindām pacientiem jāsaskaras pie tādiem izmeklējumiem kā datortomogrāfija (3 mēneši), magnētiskā rezonanse (5 mēneši), ehokardiogrāfija (5 mēneši), veloergometrija (2 mēneši). Tāpat arī uz valsts apmaksātajām acu operācijām rindā šobrīd jāgaida aptuveni 3 gadi.

Rindu veidošanos būtiski ietekmē arī pieaugušais pacientu skaits, kuri vēlas saņemt ambulatoros pakalpojumus tieši SIA „Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā”. Modernas medicīnas iekārtas, ārstu profesionalitāte un plašais medicīnas pakalpojumu piedāvājums veicina pacientu skaitu pieaugumu. Uz Ventspilī sniegtajiem pakalpojumiem piesakās arī pacienti no citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Uz pieprasītākajiem izmeklējumiem kvotas Ventspils slimnīcā ir beigušās, proti uz: traumatoloģiju, ortopēdiju dienas stacionārā; fibrokolonoskopiju vispārējā narkozē dienas stacionārā; otolaringoloģiskajām operācijām pieaugušajiem dienas stacionārā. Lai uzlabotu izmeklējumu pieejamību pacientiem, slimnīca rakstiski lūgusi Nacionālajam veselības dienestam piešķirt papildus finansējumu valsts apmaksāto ambulatoro pakalpojumu sniegšanai. Jāpiebilst, ka SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” ir noslēgusi līgumus ar apdrošināšanas sabiedrībām – līdz ar to pacienti tiek apkalpoti arī ar polisēm.

Informācijas dienas noslēgumā SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” vadība sniedza atbildes uz apmeklētāju interesējošiem jautājumiem un aicināja būt līdzestīgiem un ievērot ārstu norādījumus.

FOTO

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: