Sākot ar 8.jūliju privātpersonas atkal drīkst saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm, jo spēkā stājušies valdības šonedēļ apstiprinātie grozījumi noteikumos "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība", informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Pa pastu sūtīto zāļu apjoms nedrīkst pārsniegt daudzumu, kāds nepieciešams sešu mēnešu lietošanai.

Ja zāles iegādātas internetā, uz pasta sūtījuma iepakojuma jābūt norādītai aptiekas adresei, licences numuram, aptiekas tīmekļa vietnes adresei, kā arī aptiekas licences izdevējas institūcijai un tās adresei.

Katram zāļu veidam ir jāatrodas oriģinālajā iepakojumā, uz kura identificējams zāļu ražotājs un ražotājvalsts. Tāpat jābūt receptei vai ārstniecības iestādes izdotam dokumentam, kas pamato zāļu nepieciešamību, kā arī pirkuma čekam vai līdzvērtīgam dokumentam, kas apliecina zāļu iegādi.

Ja viena zāļu veida oriģinālo iepakojumu skaits ir lielāks nekā trīs, personai rakstiski jāapliecina, ka zāles tiks izmantotas personiskai lietošanai, ka tās nav zāles, kuras aizliegts sūtīt pa pastu, un ka persona uzņemas pilnu atbildību par lietošanu.

Zāles, anaboliskos steroīdus, testosteronus, augšanas hormonus vai to analogus no trešajām valstīm personiskai lietošanai, izņemot narkotiskās un psihotropās zāles, narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, drīkst ievest arī personīgajā bagāžā. Ievedot zāles personīgajā bagāžā, personai jāizpilda tās pašas prasības, kas saņemot zāles pa pastu.

Ja viena zāļu veida oriģinālo iepakojumu skaits ir lielāks nekā trīs, personai rakstiski jāapliecina, ka zāles tiks izmantotas personiskai lietošanai, ka tās nav zāles, ko aizliegts ievest personīgajā bagāžā, un ka persona uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu.

Joprojām pa pastu ir aizliegts saņemt narkotiskās un psihotropās zāles, narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, anaboliskos steroīdus, testosteronus, augšanas hormonus vai to analogus.

Aizliegums saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm spēkā stājās šī gada martā, taču pēc sabiedrības protestiem veselības ministre Anda Čakša deva rīkojumu šo ierobežojumu steidzamības kārtā atcelt.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Ren 08.07.2016, 19:06:03

    K

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: