Līdz 29. jūlijam Ventspilī norisināsies 2. Starptautiskais Vokālistu konkurss par operdziedātājas Alīdas Vānes balvu, kas vienkopus pulcēs jaunos un topošos operdziedātājus.

Šogad konkursā tika aicināti piedalīties dalībnieki vecumā no 16 – 22 gadiem, lai cīnītos par Ventspils pilsētas domes piešķirto Alīdas Vānes balvu € 500 apmērā, kā arī citām vērtīgām balvām. Konkurss tiek rīkots 3 kārtās. Pirmo konkursa kārtu un atlasi uz otro kārtu ir izturējuši 13 talantīgi dziedātāji no Anglijas, Slovēnijas, Maltas, Polijas un Latvijas. Dalībnieku vidū ir arī Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkne Megija Krista Strautmane.

Starptautisko konkursa žūriju vadīs Džoija Mammena – izcila dziedāja un pedagoģe, kuras audzēkņu vidū jāmin arī Latvijas operzvaigznes - Inga Kalna, Sonora Vaice, Liene Kinča u.c.

Konkursa ieskaņas koncerts notiks 26. jūlijā plkst. 18.00 Jaunrades namā. Savukārt, konkursa otrā un trešā kārta - Ventspils Kultūras centra lielajā zālē 27. jūlijā plkst. 11.00 un 29. jūlijā plkst. 11.00, bet konkursa finālistu koncerts un laurētu apbalvošana - 29. jūlijā plkst. 18.00. Ieeja visos konkursa pasākumos bez maksas.

Būtisks valsts kultūrpolitikas uzdevums ir saglabāt un popularizēt izcilu personību ieguldījumu Latvijas kultūras vēsturē. Viena no šādām personībām ir arī ventspilniece, izcilā operdziedātāja Alīda Vāne, kura nesa Latvijas vārdu pasaulē divdesmitā gadsimta 20. - 30.tajos gados. Māksliniece ar lieliem panākumiem uzstājās Itālijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Dānijā, Beļģijā, Čehijā, Vācijā, Čīlē, Holandē un Urugvajā. Lai saglabātu novadnieces piemiņu Ventspilī ik gadu, oktobra mēnesī tiek rīkotas Alīdas Vānes dienas. Kopš 1999. gada Ventspils mūzikas vidusskola aizsāka vēl kādu tradīciju - organizēja pirmo jauno vokālistu konkurss. Šī tradīcija turpinājās un attīstījās līdz pat 2007. gadam, kad notika jau 4. Starptautiskais operdziedātājas Alīdas Vānes jauno vokālistu konkurss un konkursa organizatoriem izdevās nostiprināt konkursa starptautisko statusu, paplašināt mērķauditoriju, sadalot konkursantus divās vecuma grupās - no 16 līdz 18 gadiem (mūzikas vidusskolu audzēkņi) un no 18 līdz 30 gadiem (mūzikas vidusskolas audzēkņi, augstskolu studenti, absolventi, profesionāli dziedātāji). Šis konkurss ieguva plašu atzinību un viennozīmīgi izvērtās par nozīmīgāko jauno vokālistu konkursu Latvijā.

Jaunu veidolu konkurss ieguva 2013. gadā, kad tika rasta iespēja piesaistīt plašu starptautisku dalībnieku un žūrijas sastāvu. Pirmo reizi konkursantu vidū dalībnieki ne tikai no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, bet arī no Polijas, Vācijas, Anglijas, Maltas un pat Amerikas savienotajām valstīm. 2013. gadā konkursa galveno balvu izcīnija talantīgā dziedātāja no ASV - soprāns, Talia Ilana Lieberman. Šodien par viņas panākumiem uz ASV oparnamu skatuvēm raksta viens no prestižākajiem mūzikas izdevumiem pasaulē „Opera News”. Savukārt 2. un 3. vietas ieguvēji - Rihards Millers un Jūlija Semjonova, ir skatītāju iemīļoti un pazīstami LNOB solisti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: