Pieaudzis to latviešu skaits, kuri skatās televīziju krievu valodā, tā Valsts valodas komisijas organizētajā seminārā "Latviešu valodas lietojums medijos: izaicinājumi un iespējas" norādīja Latviešu valodas aģentūras Valodas attīstības daļas vadītāja Inita Vītola.

Viņa skaidroja, ka Latvijā tikai neliels cilvēku skaits neprot latviešu valodu, turklāt tieši jaunieši, kuriem dzimtā valoda nav latviešu, biežāk atzīst, ka labprāt runā valsts valodā. Šie jaunieši bieži vien ir arī ar labu izglītību, kā arī nodarbinātību.

Kā liecina prezentētie dati, cilvēki, kuriem dzimtā valoda ir krievu valoda, arvien biežāk neformālās sarunās izvēlas runāt tieši latviešu valodā. Neliels kritums gan ticis reģistrēts 2012.gadā, kad šo cilvēku skaits strauji samazinājās. Vītola situāciju skaidroja ar dažādiem pieņemtajiem likumiem, tomēr situācijai pašlaik ir tendence nedaudz uzlaboties.

Turklāt aptuveni 20% cilvēku, kuriem dzimtā valoda ir valsts valoda, skatās televīziju krievu valodā. Salīdzinājumam - televīzijas kanālus latviešu valodā cilvēki, kuriem dzimtā valoda ir krievu valoda, skatās aptuveni 7% gadījumu. Vītola arī uzsvēra, ka par šīm tendencēm jāsāk domāt plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, jo cilvēki programmas izvēlas nevis valodas dēļ, bet gan interesanta un pievilcīga satura dēļ.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: