Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veidotā filma par Krievijas iebrukumu Latvijā ir par pašiem britiem, kuri pārbauda savu gatavību aizstāvēt alianses sabiedroto - Latviju, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Sakarā ar Latvijas sabiedriskās televīzijas lēmumu demonstrēt BBC filmu ministrs uzsver, ka šīs filmas scenārijs ir tikai un vienīgi tās autoru interpretācija, kam nav nekāda sakara ar Latgales reģiona un tās iedzīvotāju dzīves realitāti. Patiesībā šī filma ir par pašiem britiem, kuri pārbauda savu gatavību aizstāvēt alianses sabiedroto - Latviju, ar savas padomnieces Līgas Krapānes starpniecību norāda Bergmanis.

Tas kārtējo reizi apliecina, cik NATO piektā paragrāfa jautājums ir nozīmīgs ne tikai Latvijai, bet arī lielajām NATO dalībvalstīm. Tādēļ šāda filma, kura nepārstāv Lielbritānijas valdības oficiālo politiku, drīzāk jāuztver kā nopietns signāls pašai aliansei izvērtēt un apstiprināt savu gatavību aizstāvēt ikvienu NATO valsti neatkarīgi no tās lieluma, ja šāda nepieciešamība rastos.

Ja Krievija 2014.gadā nebūtu okupējusi Krimu, izvērsusi karu Donbasā un Gruzijā 2008.gadā, tad BBC par šāda scenārija filmas veidošanu, visticamāk, nerastos pat domas, norāda Bergmanis.

NATO ir pasaules spēcīgākā militārā alianse, kura sargā un sargās Latviju, jo mēs esam daļa no šīs alianses. Jau šobrīd Latvijas drošību sekmē pastāvīga sabiedroto klātbūtne Latvijā, regulāras starptautiskās militārās mācības, kā arī NATO sniegtais atbalsts gaisa telpas patrulēšanā virs Baltijas valstīm un citas kopīgas reģiona drošību veicinošas aktivitātes, atgādina Bergmanis.

"Tāpat svarīgi apzināties, ka arī mēs paši esam atbildīgi par savu valsti, stiprinot Latvijas pašaizsardzības spējas un savu iekšējo drošību. Mums jāizdara viss, kas atkarīgs tikai no mums pašiem, lai nevienam nebūtu pamats apšaubīt mūsu valsts pastāvēšanu, tās drošību un teritoriālo integritāti. Šī filma noteikti nav par to, cik bīstama ir Latgale vai tur dzīvojošie cilvēki. To zina ikviens ārvalstu žurnālists, kurš apmeklējis Latgali un ticies ar tās iedzīvotājiem. Latgalē bija, ir un vienmēr būs īsteni Latvijas patrioti. Par to esmu pārliecinājies, vairakkārt apmeklējot šo Latvijas daļu, tiekoties ar zemessargiem no šī reģiona un zinot, cik daudzi karavīru no Latgales dien Nacionālajos bruņotajos spēkos," norāda aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veidotajā filmā attēlots Krievijas iebrukums Latvijā. Filmā ar nosaukumu "World War Three: Inside The War Room" modelēta situācija, kurā Krievija ieņēmusi vairākas netālu no robežas esošas pilsētas, lai atbalstītu prokremliski noskaņotos separātistus.

Kad NATO līderi nevar izlemt, kā atbildēt uzbrukumam, ASV un Lielbritānija izlemj sūtīt karavīrus cīņā ar Krievijas spēkiem. Krievija pēc tam atbild ar kodoluzbrukumu. BBC mājaslapā raidījuma aprakstā teikts, ka tajā bijušās augstākās britu militārās un diplomātiskās amatpersonas veic iespējama "karstā kara" simulāciju Austrumeiropā, iekļaujot pat cīņu ar kodolieročiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: