Lai panāktu jūtamu dzimstības pieaugumu, valstij primāri būtu jāstimulē otrā bērna dzimšana ģimenē, šodien Saeimā notiekošajā diskusijā par demogrāfisko situāciju reģionā un bērnu tiesību aizsardzību ārvalstīs sacīja Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības zinātniskā institūta zinātniskā asistente Līga Āboliņa.

Viņa stāstīja, ka 2000.gadā Latvijā dzīvoja 624 000 ģimeņu, bet 2011.gadā - 588 000 ģimeņu. Viņa prognozēja, ka 2015.gadā, salīdzinot ar 15 gadus senu pagātni, Latvijā ģimeņu skaits sarucis par 10%. Kopumā no visām Latvijas ģimenēm 70% ģimeņu ir bērni, bet, piemēram, 21,2% precētu pāru bērnu nav vispār.

Pētniece piebilda, ka trešdaļa ģimeņu ir nepilnas ģimenes, proti, tādas, kur bērnus audzina tikai viens no vecākiem, un šajās ģimenēs lielākoties aug tikai viens bērns. Tomēr arī lielā daļā ģimeņu ar abiem vecākiem aug tikai viens bērns. Laikā no 2000. līdz 2011.gadam par 5% pieaudzis ģimenes skaits, kurās aug viens bērns, bet divu un trīs bērnu ģimeņu skaits ir sarucis.

Āboliņa atzinīgi vērtēja to, ka valdība kā vienu no prioritātēm ir izvirzījusi trešā bērna programmu, tomēr, ņemot vērā lielo ģimeņu skaitu ar vienu bērnu, viņa vērsa uzmanību, ka jūtama dzimstības pieauguma realizēšanai primāri jāveicina otrā bērna dzimšana, kā arī pēc tam trešā bērna dzimšana. Laikā no 2000. līdz 2011.gadam par 5% pieaugušas viena bērna ģimenes, bet divu un trīs bērnu ģimeņu skaits ir sarucis.

Pēc pētnieces domām, lai risinātu dzimstības jautājumus, ir jānodrošina iespēja vecākiem strādāt, proti, jānodrošina sistēma, kurā viņu bērni darba laikā tiek kvalitatīvi pieskatīti. Tāpat ģimenēm ir svarīgi apzināties, ka arī ekonomisku satricinājumu gadījumā atbalsta apmērs ģimenēm netiks samazināts.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: