Skaļajai lietai par ventspilniekiem, kas piekāva NATO karavīru, ir pielikts punkts: vainīgie saņēmuši reālu cietumsodu. Taču, atpazīstot huligānos cilvēkus, kas nodarbojas ar cīņas sporta veidu, ventspilnieki aktualizējuši citu šī jautājuma pusi: vai cīņas mākslas iemaņas netiek izmantotas kā spēka demonstrēšana ārpus ringa?

Uzvarēt bez zobena

Pēc tam, kad Ventas Balsī tika publicēts raksts par spriedumu trīs puišiem, lasītāju viedokļi dalījās. Vieni sāka aizstāvēt vietējos puišus un tiesas lēmumu – cietumsodu uz diviem un trīs gadiem nosacīti – uzskatīja par pārāk bargu. Citi lasītāji uzskatīja, ka spriedums ir taisnīgs, jo, redz, tam, kam patīk vicināties ar dūrēm un kas šo mākslu apgūst sporta zālē, ir jāsaņem pēc pilnas programmas, arī treneriem vajadzētu uzņemties atbildību par to. Pārmetumi cīņas mākslas sportistiem, kas palaiž rokas ārpus sporta zāles, un viņu treneriem ir saprotami. Un, spriežot pēc anonīmo avotu informācijas, nav bez pamata. Piemēram, legendyboxing.ru mājaslapā var uzzināt 10 boksera likumus, un pirmajā vietā ir noteikums: nepalaist rokas ārpus ringa. Tas ir jāiemāca treneriem. Vēlējāmies uzzināt no Ventspils cīņas mākslas treneriem, vai šis bauslis tiek atgādināts un vai viņi ir morāli atbildīgi par savu audzēkņu rīcību ārpus zāles.

Sporta kluba Favorīts treneris Igors Likovs saka: «Ja cilvēks ir nokārtojis autovadītāja tiesības un izprovocējis avāriju, tad kurš ir atbildīgs: instruktors, kas māca braukt, vai pats vadītājs? Manā klubā treniņi sākas un beidzas ar vārdiem: Spēks par labu aizsardzībai, pašaizsardzībai un veselībai. Es negribu, lai kaut kur izpaustos agresija.» Treneris kultivē Austrumu gudrību – Uzvarēt bez zobena. «Ja audzēknis tomēr ir pielietojis spēku ārpus ringa, tad viņš netiks izdzīts no kluba. Tas nepalīdzēs atrisināt problēmu. Ir jāturpina strādāt pie tā psihiskās audzināšanas,» apgalvo Igors. Viņam biežāk tiks atgādināta Austrumu gudrība, neiztiks arī bez represīvām metodēm, piemēram, sportistu nepaņems līdzi uz sacensībām. «Kļūdīties var katrs, turklāt ne reizi vien. Ar cilvēku ir jāstrādā. Ja viņu atgrūdīs, kas ar viņu notiks uz ielas?» spriež Likovs. Uz kluba Favorīts treniņiem nāk aptuveni 40 ventspilnieku vecumā no 5 gadiem.

Sargā kluba godu

Ventspils kikboksa leģiona trenerim Sergejam Deņisovam ir tāds viedoklis: «Vai esmu morāli atbildīgs par to, ka mācu lauzt, nokautēt, sist un traumēt tieši sportā, bet mans audzēknis šīs iemaņas izmanto uz ielas? Nē, protams. Par to ir atbildīgs pats audzēknis.» Katrs treniņš, pēc viņa sacītā, noslēdzas ar atgādinājumu, ka par spēka izrādīšanu ārpus ringa var saņemt reālu cietumsodu. Tiek minēti arī konkrēti piemēri, kad cilvēki, kas nemaz nenodarbojas ar cīņas mākslu, bet iesaistījušies kautiņā, ielikti cietumā. Tas jau ir saistīts ne tikai ar likuma problēmām – audzēkņa izgājiens met ēnu uz visu klubu. Šajā ziņā treneris saskata savu morālo atbildību – atgādināt, ka nedrīkst izpaust agresiju uz ielas.

«Manā praksē bijuši gadījumi, kad es visu audzēkņu klātbūtnē lūdzu cilvēku pamest klubu pēc tam, kad par viņu saņemtas sūdzības. Man vairākkārt ir stāstīts, ka viņš ir palaidis rokas uz ielas. Es ne uzreiz norādīju viņam uz durvīm, jo kļūdīties jau var ikviens. Reizēm organizēju atklātos treniņus, aicinu atnākt paskatīties, kā mēs trenējamies. Ja kāds no maniem audzēkņiem jūs ir aizskāris, tad sakiet, un es mēģināšu noskaidrot lietas būtību. Taču nereti cilvēki baidās vērsties policijā vai kautrējas sūdzēties trenerim par pāridarītāju.» Sergejs saka, ka tur roku uz pulsa – viņš labi zina to, kas notiek gan zālē, gan ārpus tās. Treneris ir pārliecināts, ka viņš vienmēr zinās par savu puišu izdarībām.

Viņa klubā cīņas mākslu apgūst aptuveni 50 cilvēku bez vecuma ierobežojumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: