Šonedēļ Lielajā laukumā atsākās strūklakas veidošanas darbi, uzstādot vēl divus mastus precīzos tiem paredzētajos slīpuma leņķos. Kopā unikālo strūklaku „Valzivs” veidos 21 dažāda augstuma un slīpuma masts un 8 jardi jeb horizontālie elementi, kas būs aprīkoti ar ūdens, miglas un apgaismojuma efektu.

Pirmais uzstādītais strūklakas masts, kas tika uzstādīts š.g. septembrī, ir mazākais no visiem paredzētajiem mastiem - 7 metrus augsts masts ar 4o slīpumu. Tas tika uzstādīts kā izmēģinājuma masts un tika atrādīts strūklakas idejas autoram vācu arhitektam Deividam Kukam.

 

Turpretī, otrs uzstādītais masts ir viens no augstākajiem mastiem – 23 metrus augsts karoga masts, kurš vēl jāaprīko ar karoga pacelšanas mehānismu, jo tajā ikdienā paredzēts plīvojam Ventspils karogs, bet svētku vai atceres dienās būs iespēja pacelt Latvijas valsts karogu.

 

Šonedēļ piegādātie divi masti, kas ir 13 un 15 metrus augsti, jāuzstāda 1o slīpumā un 9o slīpumā (slīpākais no mastiem). Viens no tiem jau uzstādīts, taču sakarā ar laika prognozēm par vētru šajā nedēļas nogalē, darbi tiks turpināti nākošnedēļ.

 

Tieši mastu uzstādīšana precīzā slīpumā ir vissarežģītākā šajā procesā, taču tas strūklakas projektā paredzēts jauši - lai strūklaku arhitektoniski atainotu pēc iespējas dzīvīgāku un kompozīciju pietuvinātu realitātei no ainas vētrainā jūrā, kad bura kuģa masti sasvērušies vējā kā nu kurais.

 

Mastu noturību pirms to uzstādīšanas ir aprēķinājuši un pārbaudījuši eksperti, kā arī montāžas procesu un darba kvalitāti regulāri klātienē uzrauga projekta autori.

Turpmāk pakāpeniski ik nedēļu tiks piegādāti un uzstādīti divi masti. Savukārt pēc visu mastu uzstādīšanas notiks darbs pie horizontālo elementu jeb jardu montāžas.

 

P/i „Komunālā pārvalde” informē, ka Lielā laukuma strūklakas ”Valzivs” izgatavošanu un uzstādīšanu veic SIA „Ostas celtnieks”. Šīs unikālās strūklakas izbūve ir komplicēts process, taču, ja viss notiks kā plānots, to iecerēts pabeigt līdz 2016.gada jūlija beigām.

Strūklakas idejas autors ir vācu arhitekts Deivids Kuks, kurš iedvesmojies no Ventspils pilsētas vēsturiskiem notikumiem un strūklakai vēlas piešķirt simbolisku vēsturisko vērtību, strūklakas kompozīcijā kā prototipus izmantojot hercoga Jēkaba burinieka „Valzivs” mastus. Oriģinālais hercoga Jēkaba burinieks ar nosaukumu „Valzivs” bija ar trim mastiem. Tas 1651. gada rudenī atstāja Ventspils ostu un pēc nepilniem diviem mēnešiem piestāja pie Gambijas krastiem. Tā toreiz kurzemnieki, kuru vidū, iespējams, bija arī ventspilnieki, nokļuva Gambijā, kur pēc hercoga rīkojuma bija nopirkta sala, ciems upes krastā, kā arī apmetne pie upes ietekas Atlantijas okeānā – vietā, kurā šobrīd atrodas Gambijas galvaspilsēta Bandžula.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: