Ventspilī plānots dibināt pašvaldības kapitālsabiedrību, kas pamatā nodarbosies ar dzīvojamā fonda attīstīšanu vecpilsētā, šodien preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Plānots, ka jaundibināmā kapitālsabiedrība būs pašvaldības SIA "Ventspils nekustamie īpašumi" meitasuzņēmums. Pašlaik konkursā tiek meklēts jaundibināmā uzņēmuma vadītājs.

Viens no šīs ieceres mērķiem ir paglābt no bojāejas un atjaunot vecpilsētas namus, kas agrāko īpašnieku ierobežoto līdzekļu vai neieinteresētās attieksmes dēļ gadu gaitā pārvērtušies par graustiem. "Redzot, ka privātais sektors diemžēl nevar nodrošināt vecpilsētā esošo vēsturisko ēku saglabāšanu, renovāciju, rekonstrukciju un restaurāciju, mēs esam iegādājušies vai plānojam iegādāties vairākus zemes gabalus un ēkas, kuras vēlamies vai nu atjaunot, vai uzbūvēt no jauna, bet to ārējais izskats būtu tāds pats kā vēsturiskais," skaidroja Lembergs. Pēc pilsētas mēra teiktā, iecerei ir divi vienlīdz svarīgi mērķi - saglabāt un restaurēt vecpilsētas namus, kā arī radīt jaunu, mūsdienīgu dzīvokļu piedāvājumu Ventspilī.

"Diemžēl privātie investori Ventspilī neattīsta dzīvojamo ēku biznesu. Jaunu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku Ventspilī praktiski nav - ir tikai individuālās, bet pieprasījums no jaunajiem speciālistiem ir," atzina Lembergs. Tirgus izpēte liecina, ka atmaksāšanās laiks šādiem projektiem ir pārāk ilgs. "Privātajam investoram tas nerada interesi. Viņam vajag, lai atmaksājas kādos septiņos gados. Pašvaldībai tas nav primāri," piebilda pilsētas mērs.

"Līdz ar to mēs redzam, ka varētu nodrošināt speciālistus, kuri pārnāk dzīvot uz Ventspili no citām vietām Latvijā un ārzemēs, ar mūsdienīgiem dzīvokļiem vecpilsētā. Piemēram, ir bijuši vairāki tādi gadījumi, kad uz jaunajām rūpnīcām nāk strādāt speciālisti, un viņiem tirgū var piedāvāt tikai padomju laika dzīvojamo fondu. Viņi tādā negrib dzīvot, bet jaunu dzīvokļu, ko piedāvāt, nav. Veidojas liela problēma," skaidroja Lembergs.

"Domāju, ka pēc gadiem diviem vismaz kādas divas ēkas gadā tādā veidā mēs varētu nodot," prognozēja Lembergs, pieļaujot, ka šī pašvaldības iniciatīva varētu stimulēt tālāku nekustamā īpašuma tirgus attīstību vecpilsētā un pilsētā kopumā.

Ventspils pašvaldība kā vienu no Ventspils pilsētas attīstību veicinošiem mērķiem definējusi vecpilsētas apbūves sakārtošanu, nākotnē tajā radot jaunus mājokļus. Saskaņā ar 2014.gada 19.decembrī Ventspils pilsētas domē apstiprināto Ventspils pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam tuvākajos gados prioritāri būtu intensificējama un attīstāma dzīvojamā apbūve valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā - vecpilsētā, kā arī veicināma dzīvojamās apbūves attīstība Ostgalā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: