Saskaņā ar jaunāko Eiropas Parlamenta (EP) pasūtīto Eirobarometra aptauju arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valsts ir guvusi labumu no dalības Eiropas Savienībā (ES).

Šādu viedokli pauduši 66% respondentu, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā vidēji ES. Turklāt salīdzinājumā ar 2013.gada jūniju tā domā par 9 procentpunktiem vairāk Latvijas iedzīvotāju, informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Pieaugusi arī Latvijas iedzīvotāju interese par ES poliskajiem procesiem - tas ir svarīgi 57%, kas ir vairāk nekā vidēji ES - 54% - un viens no straujākajiem kāpumiem Eiropā. Tāpat Latvijas iedzīvotāji kā trīs būtiskākos ieguvumus no dalības ES min jaunas darba iespējas cilvēkiem - 47%, ieguldījumu miera uzturēšanā un drošības stiprināšanā - 42% un ES ieguldījumu ekonomikas izaugsmē - 36%.

Tāpat respondentus visā Eiropā aicināja izvērtēt, vai viņu valsts dažādās politikas jomās pieņemtu labākus vai sliktākus lēmumus, ja nebūtu ES sastāvā. Tāpat kā iepriekš, kad tika uzdots šāds jautājums, 2014.gada novembrī-decembrī, lielākā daļa respondentu norādīja, ka viņu valsts nevarētu pieņemt labākus lēmumus teju nevienā no minētajām jomām. Tomēr viedoklis par tādām jomām kā lauksaimniecība un imigrācija respondentu vidū krietni atšķīrās. Vairākums dažās dalībvalstīs uzskata, ka viņu valsts varētu darīt labāk šajās jomās, nebūdama ES.

Tikmēr atbildot uz jautājumu, kādi faktori varētu stiprināt "Eiropas pilsoņa" sajūtu, vairums Latvijas iedzīvotāju jeb 44% prioritāri minēja: "starp dalībvalstīm saskaņota Eiropas sociālās labklājības sistēma". Šī faktora nozīme ir pieaugusi - tā Latvijā atbildējuši par 13 procentpunktiem vairāk nekā iepriekš, kad tika uzdots šāds jautājums.

Otrs visbiežāk minētais faktors, 28% gadījumu, kas varētu stiprināt "Eiropas pilsoņa" sajūtu, Latvijā minēta "iespēja pārvietoties uz jebkuru ES valsti pēc pensijas vecuma iestāšanās, tajā skaitā iespēja tur saņemt savu pensiju". Kā trešais faktors minēts "Eiropas ārkārtas reaģēšanas dienests starptautisku dabas katastrofu gadījumā" - tā uzskata 18% Latvijas iedzīvotāju.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: