Latvijas Banka rīt, 1. decembrī, laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik sāka īpaša dizaina viena lata apgrozības monētu sēriju.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no rītdienas, 1.decembra.

Divu eiro piemiņas monētas "Stārķis" tirāža ir viens miljons eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas. 10 000 monētu būs iespējams iegādāties "Brilliant Uncirculated" kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā, cena Latvijas Bankas kasēs - 7,3 eiro. Tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām, kā arī stārķa piemiņas monētu "Brilliant Uncirculated" kvalitātē. Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs - 19 eiro. Būs pieejami 10 000 eksemplāru.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē "Lietuvos monetų kalykla".

Latvijas Banka norāda, ka stārķis Latvijā ir ilga mūža un uzticības simbols. Ne tikai latviešu, bet arī daudzu citu tautu mitoloģiskajos priekšstatos stārķis ir svēts putns - svētelis, un māju, pie kuras tas ligzdo, uzskata par svētītu. Ar bērniem svētīta māja īpaši nozīmīga, kad aktuāla kļūst tautas izdzīvošana. Tāpēc simboliski, ka Latvijas Kultūras kanonā ietvertās lata naudas zīmes sāk savu otro dzīvi eiro veidolā, darot latviešu tautas kultūras DNS atpazīstamu visā eirozonā. Naudas zīmes kalpo norēķiniem un uzkrāšanai, bet vienlaikus ar savu dizainu sniedz liecības par valsti un tās ilgtspēju. Arī saudzīgi glabāta daba ir Latvijas ilgtspējas priekšnosacījums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: