Lielākā daļa interneta lietotāju neuztraucas par informācijas tehnoloģiju (IT) drošību, kamēr viņus pašus vai ģimenes locekļus neskar kāds incidents, kad kiberdraudu dēļ nācies ciest gan finansiālā, gan emocionālā ziņā, sacīja IT drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Kā sacīja Teivāns, lai arī aizvien ir liels skaits lietotāju, kas nerūpējas par sava datora drošību pietiekošā līmenī, kopējā tendence ir pozitīva. "Ja paskatāmies trīs līdz četru gadu griezumā, tad uzlabojusies iedzīvotāju spēja atpazīt apdraudējumus. To redzam savstarpējā komunikācijā, kad viņi arvien vairāk un vairāk spēj atpazīt apdraudējumus un informēt par to "Cert.lv"."

"Tāpat, izmeklējot pikšķerēšanas gadījumus, redzēti cilvēki, kas atpazīst krāpniecību un sāk speciāli aizpildīt datus ar visādām muļķībām un necenzētiem vārdiem, it kā vēršoties pret uzbrucēju," turpināja Teivāns. "Taču šeit arī ir risks, ka, apmeklējot uzbrucēja sagatavoto lapu un pat neievadot savus datus, tāpat var inficēt datoru."

Viņš arī piebilda, ka bieži incidentus rada nevis nepazīstami ļaundari, bet bērni un vienaudži, kas mēdz būt nežēlīgi gan reālajā dzīvē skolā, gan virtuālajā vidē, kur reizēm jaunieši negācijas pauž vēl atklātāk un agresīvāk. "Tas varbūt nav saistīts ar vīrusu izplatīšanu, bet ar kibervidi, un nereti arī jaunieši, kas par datorlietām interesējas padziļinātāk, izmanto savas zināšanas gan pret vienaudžiem, gan pret skolotājiem."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: