Vidēji Eiropas Savienībā (ES) sievietes saņem par 16,3% mazāk nekā vīrieši par tādu pašu darbu, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.

Šodien tiek atzīmēta Eiropas vienlīdzīgas darba samaksas diena. Latvijā 2013.gadā darba samaksas atšķirība starp sievietēm un vīriešiem veidoja 14,4%, pastāstīja Kupče, piebilstot, ka pēdējo piecu gadu laikā šis rādītājs ir bijis nemainīgs.

Sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības atspoguļojas arī vidējā apdrošināšanas iemaksu algā, kas sievietēm 2014.gadā sasniedza 578,24 eiro, savukārt vīriešiem - 671,15 eiro. Nemainīga saglabājās tendence, ka atšķirības iemaksu algā ir visos vecumos, tātad visā dzīves garumā.

LM pārstāve stāstīja, ka izteiktākās atšķirības darba samaksā ir vērojamas veselības, izglītības, sadzīves pakalpojumu, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, atpūtas un kultūras nozarēs. Tirdzniecībā nodarbinātās sievietes vidēji pelna par 27,6% mazāk, savukārt finanšu nozarē - līdz pat 37,7% mazāk nekā vīrieši.

Kupče gan norādīja, ka dažās nozarēs sievietēm darba samaksa ir augstāka nekā vīriešiem - valsts pārvaldē sieviešu algas šī gada sākumā bija par 3,3% lielākas nekā vīriešiem. Arī būvniecībā, kur sievietes ir vien 14,8% no visiem nozarē nodarbinātajiem, sieviešu vidējā alga pārsniedza vīriešu algu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: