Vairākums jeb 64% Latvijas iedzīvotāju ir informēti par to, ka izdegušās ekonomiskās spuldzes nedrīkst mest sadzīves atkritumos, tomēr 30% ignorē šo rekomendāciju, kas atrodama arī uz spuldžu iepakojuma, liecina izlietoto spuldžu apsaimniekotāja "Ekogaisma" veiktās aptaujas rezultāti.

Aptaujas dati liecina, ka trešdaļa respondentu (34%) mājokļa apgaismošanai nepieciešamos gaismas avotus kombinē - tiek lietotas gan kvēlspuldzes, gan ekonomiskās spuldzes, gan arī LED un cita veida spuldzes. Tikai energoefektīvās spuldzes tiek izmantotas 30% aptaujāto personu mājokļos. Savukārt tikai LED spuldzes lieto 20% aptaujas dalībnieku.

Vairums aptaujāto atzīst, ka izdegušās ekonomiskās spuldzes met sadzīves atkritumos. Savu laiku nokalpojušos gaismas avotus videi draudzīgai pārstrādei nodod tikai 21% aptaujāto. Pārējie izdegušās spuldzes uzkrāj mājās.

Ekonomiskās un citas gāzizlādes spuldzes ir uzskatāmas par bīstamiem atkritumiem.

Sajaucot ar citiem sadzīves atkritumiem un sasitot, spuldzes gaismas kupolā esošā luminiscējošā gāzveida viela luminafors nonāk atmosfērā. Ņemot vērā, ka luminafors satur dažus miligramus dzīvsudraba, tam lielā daudzumā nonākot atmosfērā, var rasties kaitējums apkārtējai videi un cilvēku veselībai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: