Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, desmitkāršojot maksimāli iespējamo naudas sodu kā pamatsodu par smagu noziegumu, par kuru paredzēta brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem. Par vēl smagāku noziegumu maksimālā soda summa palielināta 25 reizes.

Izmaiņas veiktas, ņemot vērā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijas. OECD pretkorupcijas eksperti norādījuši, ka patlaban maksimālais iespējamais soda apmērs par kukuļošanu ārvalstu amatpersonai, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un grāmatvedības pārkāpumiem, kas izdarīti mantkārīgā nolūkā, Latvijā ir pārāk zems, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Attiecīgās izmaiņas bija iesniedzis Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK).

Palielināta maksimāli iespējamā naudas soda robeža, kad tas tiek piemērots kā pamatsods atbilstoši noziedzīga nodarījuma kaitīgumam un vainīgā mantiskajam stāvoklim. Par mazāk smagu noziegumu naudas soda maksimālo robežu paredzēts palielināt no pašreiz noteiktajām 150 līdz 1000 minimālajām mēnešalgām. Savukārt par smagu noziegumu, par kuru paredzēta brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, naudas soda iespējamais maksimums palielināts no 200 uz 2000 minimālo mēnešalgu.

Saistībā ar maksimālā soda apmēra palielināšanu par 25 reizēm turpmāk būs iespējams kā pamatsodu noteikt 300 līdz 10 000 minimālo mēnešalgu par smagu noziegumu ar brīvības atņemšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem un par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, ja noziegums nav izraisījis cilvēka nāvi, nav radījis smagus miesas bojājumus vai psihiskas dabas traucējumus vismaz vienai personai vai mazāk smagus miesas bojājumus vairākām personām, nav saistīts ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, nav saistīts ar narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti un nav izdarīts organizētā grupā. Pašlaik naudassodu kā pamatsodu šajos gadījumos var piespriest no 201 līdz 400 minimālajām mēnešalgām.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: