Biedrība "Zemnieku saeima" (ZSA) saņēmusi oficiālu atbildi no Eiropas Komisijas (EK) Nodokļu un muitas savienības, kurā skaidrots, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu ir iespējams arī neiekrāsot.

Kā aģentūru LETA informēja ZSA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Bērziņš, 30.oktobrī spēkā stājas norma, kas paredz lauksaimniecības darbiem izmantot krāsoto dīzeļdegvielu. Bērziņš skaidroja, ka biedrība vairākkārtēji paudusi, ka šāds lēmums negatīvi ietekmēs lauksaimnieku darbību - palielināsies dīzeļdegvielas cena, kā arī papildus būs jāveic investīcijas dīzeļdegvielas uzglabāšanai atsevišķi no akcīzes degvielas, kā rezultātā pieaugs produkcijas pašizmaksa.

ZSA 26.oktobrī ir saņēmusi oficiālu atbildi no EK Nodokļu un muitas savienības, apstiprinot ZSA pozīciju par dīzeļdegvielas iekrāsošanas atcelšanu. Norādīts, ka valsts var lūgt iespēju lauksaimniecības darbos izmantojamai dīzeļdegvielai piemērot nulles akcīzes nodokļa likmi.

"ZSA redzējumā visefektīvākais veids ir līdz 2009.gadam Latvijā pastāvējusī sistēma, kas paredz lauksaimniekiem iegādāties nekrāsotu dīzeļdegvielu ar pilnu akcīzes nodokļa likmi. Attiecīgi samaksāto akcīzes nodokli valsts var daļēji vai pilnībā lauksaimniekam atmaksāt," pauda Bērziņš.

Savukārt ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš uzskata, ka grozījumu stāšanās spēkā var radīt nopietnus zaudējumus Latvijas lauksaimniecības sektoram, jo jebkura Eiropas regula, kura Latvijai kā dalībvalstij ir jāizpilda, ir ļoti būtiski jāizvērtē, lai ieviešanas process un rezultāts būtiski nekaitētu nevienam no tautsaimniecības sektoriem.

"Regulu ieviešana nedrīkst pasliktināt nedz uzņēmēju, nedz valsts konkurētspēju. Šī brīža situācija ir uzskatāms piemērs, kā nepārdomāta regulas ieviešana noved pie aplamas normatīvo aktu izpildes. Pašreiz lauku uzņēmējiem ir uzstādītas nepamatotas prasības, kuru ievērošana radīs lielus zaudējumus," pauda Lazdiņš, piebilstot, ka no biedriem saņemtas ziņas, ka tehnisku iemeslu dēļ atsevišķās degvielas uzpildes stacijās nevarēs iegādāties krāsoto dīzeļdegvielu.

"Tas nozīmē, ka lauksaimniecības darbiem, piemēram, lopbarības sagatavošanai - kukurūzas vākšanai, ir jāapstājas," pauda Lazdiņš.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: