Iekšlietu ministrijas ideja ieviest valstī pedofilu reģistru, kas Ventspilī nodrošinās bērnu interešu aizstāvību, šķiet vērtīga.

Ministrija gatavojas iesniegt parlamentā piedāvājumu ieviest pedofilu reģistru, plašsaziņas līdzekļiem apstiprinājusi ministre Linda Mūrniece. Šāda ideja izskanējusi jau iepriekš, bet nav guvusi atbalstu.

Ventspils Bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka uzskata, ka pedofilu reģistrs ne tikai pasaudzētu bērnus no dzimumnoziedzniekiem, bet arī atvieglotu valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku uzdevumu kontrolēt iepriekš sodītās personas, lai tās nepastrādā atkārtotu noziegumu, kā tas visbiežāk notiek. Tie, kas jūtas apdraudēti, pēc pedofilu reģistra ieviešanas varētu uzzināt, vai tuvumā dzīvo cilvēks, no kura jāuzmanās. Vaicāta, vai šādai atklātībai automātiski nesekos arī iepriekš cietušo atbildes reakcija, vai viņi negribēs atriebties, Rudņicka norāda: «Grūti prognozēt, kad un vai vispār pieņems lēmumu par reģistra ieviešanu. Pat to laiku noteikti  izstrādās noteikumus, kā šī sistēma darbosies.»

Arī Valsts policijas darbiniece Dace Andersone, kas ilgstoši strādājusi par nepilngadīgo lietu inspektori, uzskata, ka, ieviešot jauninājumu, kompetentas amatpersonas nolems, kurš un kā varēs izmantot pedofilu reģistru: «Te noteikti jāņem vērā pasaules pieredze – kā tas notiek citās valstīs. Jā, protams, ir tāds jēdziens kā cilvēktiesības, bet... šāds reģistrs ir vajadzīgs.»

Ventspilī palaikam parādās no ieslodzījuma atbrīvoti dzimumnoziedznieki, kas piesmējuši bērnus. Arī šobrīd, kā intervijā Ventas Balsij atzina Kurzemes tiesu apgabala prokurors Juris Siders, viņa pārziņā ir krimināllietas par noziegšanos pret nepilngadīgu personu dzimumneaizskaramību.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: