Ventspils pilsētas pašvaldības uzņēmumam SIA ''Ventspils siltums'' šomēnes aprit 50 gadu.

Par pašvaldības uzņēmuma SIA Ventspils siltums dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1965. gada 30. jūlijs, kad ar Ventspils pilsētas izpildu komitejas Dzīvokļu un komunālās saimniecības 30. jūlija 93. pavēli savu darbību uzsāka Ventspils Apvienoto rajonu katlumāju un siltumtīklu direkcija. Šajā laikā uzņēmumā strādāja 180 darbinieku, kuru galvenais moto bija Darba ražīgums.

 

Ventspils pilsētas centralizētās siltumapgādes uzņēmums ir viens no vecākajiem pilsētas komunālo pakalpojumu uzņēmumiem, kas savā vēstures periodā piedzīvojis vairākas reorganizācijas un nosaukuma maiņu: Ventspils siltumtīklu uzņēmums (1973. gads),Ventspils pilsētas pašvaldības uzņēmums Siltums (1991. gads), Ventspils pilsētas pašvaldības bezpeļņas uzņēmums Siltums (1994. gads). 1996. gada 1. oktobrī tika izveidota Ventspils pilsētas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību Pārventas siltums un atdalīta no Ventspils pilsētas pašvaldības bezpeļņas uzņēmuma Siltums. Ventspils pilsētā abi uzņēmumi bija neatkarīgi viens no otra un pildīja galvenos pamatat­uzdevumus – siltumenerģijas ražošana, piegāde un realizācija.

 

Ventspils pilsētas kreiso krastu ar centralizēto siltumapgādi apgādāja Ventspils pilsētas pašvaldības bezpeļņas uzņēmums Siltums, un siltum­apgādes sistēmas tīkliem tika pieslēgta centrālā katlumāja Brīvības ielā 38. Kopš 1994. gada katlumājā kā kurināmais tika izmantots tikai mazuts. 2006. gadā katlumājā tika uzstādīts pirmais šķeldas katls, kas daļēji ļāva aizstāt kurināmo mazutu ar šķeldu. Ventspils pilsētas Ventas kreisajā krastā uzņēmums vēl joprojām apkalpo nelielus lokālus siltuma avotus. Pansionāta Selga katlumāju Pērkoņu ielā 21, pamatskolas katlumāju Pļavas ielā 27 un katlumāju Fabrikas iela 2a.

 

Ar centralizēto siltumapgādi Ventspils pilsētas labo krastu apgādāja Ventspils pilsētas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību Pārventas siltums, un siltumapgādes sistēmas tīkliem pieslēdza katlumāju Talsu ielā 69. Katlumājā kā kurināmo kopš 1994. gada izmantoja vienīgi mazutu. Katlumājā 2007. gadā tika uzstādīts ogļu katls, kas daļēji ļāva aizstāt kurināmo mazutu ar oglēm.

 

Pienākot 2004. gadam, Ventspils pilsētas pašvaldības bezpeļņas uzņēmumam Siltums notika nosaukuma reorganizācija un Latvijas Komercreģistrā 5. oktobrī tika reģistrēts uzņēmums ar nosaukumu pašvaldības SIA Ventspilssiltums, kas nodrošināja Ventspils pilsētas kreiso krastu ar centralizēto siltumapgādi.

 

2010. gadā uzņēmumam ar Ventspils pilsētas domes atbalstu radās iespēja izstrādāt projektus, lai paaugstinātu siltumenerģijas ražošanas efektivitāti, piesaistot ES līdzfinansējumu. Projektu izstrāde un realizācija ļāva salīdzinoši īsā laika posmā modernizēt abas centrālās katlumājas, pārejot no fosilā kurināmā (mazuta) uz atjaunojamo ku­rināmo – šķeldu –, kā arī veikt ­siltumtrases rekonstrukciju ar rūpnieciski izolētām caurulēm. Sākoties uzņēmuma modernizācijas ērai, tika pieņemts lēmums par Ventspils pilsētas pašvaldības SIA Pārventas siltums un pašvaldības SIA Ventspils siltums reorganizācijas apvienošanas ceļu. 2010. gada 9. februārī notika abu uzņēmumu apvienošana un uzņēmuma reorganizētais nosaukums tika reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā kā pašvaldības SIA Ventspils siltums.

 

Ventspils pilsētā vēl šodien centralizēto siltumapgādi nodrošina abas katlumājas – Brīvības 38 un Talsu 69 –, daži lokālie siltumavoti un centralizētie siltumtīkli. Lielākā daļa pašvaldības SIA Ventspils siltums darbinieku ir ar vairāku desmitu gadu pieredzi, kas uzņēmuma attīstībā ieguldījuši savu godprātīgo un uzticīgo darbu un savas zināšanas nodod no paaudzes uz paaudzi.

 

Nozīmīgs modernizācijas un rekonstrukcijas projekts tika pabeigts 2014. gadā, kad notika abu katlumāju pāreja uz citu kurināmo – biomasu (koksni). Abu katlumāju rekonstrukcija paaugstināja siltumenerģijas ražošanas efektivitāti, izmantojot atjaunojamo energoresursu – šķeldu. Šāds risinājums bija ne tikai ekonomiski efektīvs, bet arī videi daudz draudzīgāks. Rekonstrukcijas ietvaros uzņēmums viennozīmīgi balstījās uz ekonomikas efektivitāti un relizēja vēl vienu vēsturei būtisku projektu – Ventspils centralizētās siltumapgādes katlumājā Brīvības ielā 38 šķeldas katliem 2014. gadā uzstādīja dūmgāzu kondensatoru. Pateicoties kondensatoram, katlumājas efektivitāte palielinājās vidēji par 15–18%, kas nozīmēja mazāku kurināmās šķeldas patēriņu, saražojot vajadzīgo siltuma daudzumu.

 

Kas ir katlumājas bez pilsētas siltumtrasēm? Noteikti ir jāpiemin arī siltumtrašu modernizācijas projekts, kad vecās siltumtrases tika rekonstruētas ar rūpnieciski izolētām caurulēm. Siltumtrašu modernizācija aizsākās 1992. gadā, kad sāka nomainīt nokalpojušos siltumtīklu posmus. No 1992. gada līdz 2015. gada beigām Ventspils pilsētā būs rekonstruēts 99,6% siltumtrašu ar rūpnieciski izolētām caurulēm. Siltumtrašu rekonstrukcija būtiski pagarina siltumtrašu ekspluatācijas laiku, samazina siltuma zudumus un remonta izdevumus.

 

Pašvaldības SIA Ventspils siltums vēstures lappusēs viennozīmīgi ir ieguldīts neatlaidīga un mērķtiecīga darba rezultāts Ventspils siltumapgādes attīstībā. Atskatoties uz paveikto, viennozīmīgi varam teikt, ka paveikts tiešām ir daudz, jo uzņēmums nevar pastāvēt bez cilvēkiem, kas ar to strādā un dzīvo!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: