Valsts budžeta apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sniedz tās ārstniecības iestādes, kuras noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, tostarp SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Tomēr nepietiekamā valsts finansējuma dēļ pacientiem uz izmeklējumiem nereti nākas gaidīt garās rindās.

Valsts finansējums tiek piešķirts noteiktam speciālistu konsultāciju un izmeklējumu skaitam gadā. Diemžēl tas nav pietiekams, lai apmierinātu pieprasījumu pilnā apjomā. Ja mēnesī pacientu skaits, kuriem nepieciešams izmeklējums, ir lielāks par valsts apmaksāto izmeklējumu skaitu mēnesī, tad pacients uz attiecīgo izmeklējumu tiek pierakstīts tikai uz nākamo mēnesi. Tā veidojas garas gaidīšanas rindas. Ir tādi izmeklējumi, uz kuriem pieraksts šajā gadā par valsts līdzekļiem Ventspils slimnīcā vairs nav pieejams. Tomēr, ja pacients nevēlas gaidīt rindā un ir gatavs par pakalpojumu samaksāt pats, viņam tiek piedāvāta iespēja veikt šo izmeklējumu ātrāk, bet par maksu. Jāpiebilst, ka Ventspils slimnīca ir noslēgusi līgumus ar apdrošināšanas kompānijām, tāpēc tiek apkalpoti arī pacienti ar polisēm.

 

Rindas garums uz valsts apmaksātu speciālista konsultāciju ir atkarīgs ne tikai no finanšu apjoma. Būtisks ir faktors, cik kvalitatīvu pakalpojumu sniedz attiecīgā ārstniecības iestāde, kā arī, ja pieprasījums pēc kāda ārsta speciālista no pacientu puses ir lielāks, attiecīgi finansējums tiek izsmelts daudz ātrāk. Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka. Tāpēc pacientiem ir jāinteresējas, vai nepieciešamais medicīniskais pakalpojums nav ātrāk pieejams, piemēram, Ventspils poliklīnikā vai kādā no pilsētas doktorātiem.

 

Šobrīd Ventspils slimnīcā ar nosūtījumu valsts apmaksātie pakalpojumi nekavējoties tiek sniegti rentgenoloģijā, mamogrāfijā, elektrokardiogrāfijā un laboratorijā.

Valsts ir noteikusi, ka bērniem pienākas bezmaksas, tas ir, valsts apmaksāta veselības aprūpe, tomēr finansējumu nepieciešamajā apjomā diagnostiskajiem izmeklējumiem un ambulatorajām konsultācijām nav piešķīrusi. Jāpiebilst, ka bērniem netiek veidotas atsevišķas rindas valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, tāpēc vecāki, ja viņi vēlas, lai bērns ātrāk atgūst veselību, ir spiesti paši segt izdevumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: