Saskaņā ar 1. Zemessardzes novada 2010. gada apmācību plānu pagājušās nedēļas brīvdienās Kuldīgas novadā notika zemessargu mācības.

 Mācībās Zemessardzes 46. kājnieku bataljona sastāvā piedalījās arī Ventspils un Talsu novados dzīvojošie zemessargi. Mācību mērķis bija sniegt zemessargiem zināšanas un iemaņas lauka kaujas iemaņu pielietošanai mazākā taktiskā formējuma – nodaļas sastāvā. Lauka kaujas iemaņas šajās mācībās ietvēra dažādus specifiskus taktiskos uzdevumus, kas prasīja no zemessargiem lielu fizisku un morālu atdevi.

Divu dienu laikā mūsu novada zemessargi veica kontakta laušanu ar „nosacīto pretinieku” pārvietojoties nodaļas sastāvā, veidoja ātros uzbrukumus ar uguns punkta iznīcināšanu nodaļas sastāvā. Bez tam, zemessargi vingrinājās ne tikai ceļu, stigu un „mīnu lauka” šķērsošanā, bet arī šķēršļu pārvarēšanā izmantojot virvi un dūmu granātas mešanā.

Uzdevumu izpildes gaitā zemessargu nodaļas pārvietojās arī dažādās formācijās: kolonnā pa vienam, kolonnā pa diviem, ķīlī. „Nosacītā pretinieka” loma bija uzticēta izlūku nodaļas zemessargiem, jo izlūki, savas sagatavotības dēļ tiek uzskatīti par sava veida „eliti”.

Pieredzējušie apmācību instruktori 1. kājnieku rotas komandieris kapteinis Staldzis Veckracis un štāba virsseržants Gatis Znotiņš vērīgi sekoja uzdevumu izpildes norisei, fiksēja un pēc katras nodarbību posma analizēja pieļautās kļūdas.

Mācībās apgūtās praktiskās iemaņas lieti noderēs turpmākajā zemessargu uzdevumu izpildē, nostiprinās pašapziņu par savu varējumu un prasmi kaujas laukā.

Pavisam mācībās piedalījās 80 zemessargi. Par naktsmītnēm bataljona štāba izvietojumā un lauku virtuvē pagatavotām maltītēm rūpējās Kuldīgas 45. Zemessardzes bataljons.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: