Tārgales sporta zāles celtnieki ievērojami pārkāpuši plānoto objekta nodošanas termiņu un nespēj tikt galā ar darbiem, kurus apņēmušies. Būvnieki neslēpj, ka iepirkumu konkursā startējuši, piedāvājot dempinga cenas.

 Visilgāk darbi iekavējušies Tārgalē, kur SIA Riveta rekonstruē skolas sporta zāli. Objektu bija jānodod jau pavasarī, pašvaldība piekritusi termiņa pagarinājumam, bet nu pāris mēnešus pārkāpts arī tas. Tārgales pamatskolas skolēni sporta stundās joprojām spiesti iztikt bez sporta zāles.

Kad ārā svilpo vējš un līst lietus, nodarbības sporta skolotājs Agris Paipals organizē aktu zālē un pat skolas gaiteņos, kur sportošana reizumis aprobežojas ar skriešanu pa kāpnēm. Tārgalnieki izsenis izslavēti kā labi sportisti, kas sacensībās guvuši augstas vietas arī republikas mērogā, diemžēl tagad sporta skolas treniņi vakaros izpaliek. Zāles nodošanas termiņš ir pārāk aizkavējies, vērtē pamatskolas direktore Velta Ģibiete.

Saimniecības daļas pārzinei Guntai Ameļinai radies priekšstats, ka būvnieki cerējuši lauku skoliņai zāli uztaisīt kaut kā nebūt, par kvalitāti īpaši nesaspringstot.

Būvuzraugs Edgars Grieze atklāj, ka pirmo reizi savā praksē sastopas ar tik lielu būvnieku nekaunību pret pasūtītāju.

Celtnieki sola un sola, taču darbs uz priekšu neiet. Jau janvārī būvuzraugi vērsuši būvnieku uzmanību, ka darbi nenotiek saskaņā ar grafiku, taču atbilde bijusi: «Visu uzspēsim!» Arī Tārgales pārvaldnieks Mārcis Laksbergs apliecina, ka celtnieki sola no dienas uz dienu, bet solījumus nepilda.

Būtībā visi lielie darbi ir pabeigti, atlikuši vien daži sīkumi, piemēram, linoleja ieklāšana atsevišķās telpās, kontaktu pielikšana un margu nokrāsošana. Diemžēl šo darbu izpildei mēnešiem ilgi būvnieki neatrod laiku, atrunājoties ar finanšu trūkumu.

SIA Riveta valdes loceklis Māris Mūrnieks nemaz neslēpj, ka kavēšanās iemesls ir tas, kas šis esot «dempinga objekts», kurā firmas zaudējumi rēķināmi ap Ls 30 000. Firma esot cerējusi būvmateriālus aizstāt ar lētākiem analogiem, taču pasūtītājs tam nepiekrīt. Mūrnieks atrunājas, ka firma nav miljonāri un nevar atļauties izmainīt tās lietas, kas nebija iekļautas tāmē. Grieze apliecina, ka konkrētā objekta tehniskajā projektā nav rupju kļūdu.

Taču būvnieki gan sataisījuši brāķi, piemēram, skatītāju tribīnes sākumā norobežojušas 1,20 m augstas margas, tādējādi līdzjutējiem aizsedzot skatu uz zālē notiekošo, nekvalitatīvi ieklāts linolejs. Būvuzraugi ir prasīgi un haltūras prasa izlabot. Mūrnieks sola darbus pabeigt līdz 16. novembrim. Diemžēl vakar Ventas Balss Tārgalē celtniekus nesastapa.   

Tārgales sporta zāle nav vienīgais objekts, kurā ir kavēšanās ar būvdarbiem, ziņo novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Arī Zlēku sporta zāles rekonstrukcijas darbu līguma izpildes termiņš ir beidzies. Šajā objektā strādā SIA IP Būve. Uzņēmuma pārstāvji pašvaldībai atklājuši, ka trūkst darbaroku, un tā ir nozarei raksturīga tendence.

Daļu vainas gan Zlēku objekta gadījumā uzņemas arī novada dome, jo ne vienmēr laikus samaksājusi par izpildītajiem darbiem (nav bijis iespējams laikus saņemt naudu no Valsts kases). Pašvaldība piekritusi termiņu pagarināt par trim mēnešiem. Savukārt par būvdarbiem Stiklu internātskolā, kur strādā SIA Inova, būvvalde iebildusi pret darbu kvalitāti.

Tārgales objektam pašvaldība aktīvi sekojusi līdzi, informē Mucenieks, regulāri tiekoties ar būvniekiemun prasot atbildību, taču celtnieki turpina ignorēt pasūtītāju. Pašvaldībai nekas cits neatliks kā ziņot par uzņēmumu komisijai, kas izsniedz būvkomersantu sertifikātus, pieļauj Mucenieks.

Foto: Juris Ģigulis

Tārgales pamatskolas bērni pa gaiteņiem spiesti skraidīt ne tikai starpbrīžos. SIA Riveta celtnieki kavējas nodot rekonstruēto sporta zāli, tāpēc skolēniem pa kāpnēm jāskraida arī sporta stundu laikā.              

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: