Šogad iedzīvotāji aktīvāk iesaistījušies pilsētas uzņēmumu piesārņojošās darbības sabiedriskajā apspriešanā. Sabiedrības uzmanības centrā nonācis arī Ventspils zivju konservu kombināts.

Ivars Jansons, kas kopš šā gada jūnija dzīvo līdzās zivju kombinātam – Enkuru ielā, aktīvi iesaistījies cīņā ar smakām un dūmiem, kas nāk no kombināta zivju kūpināšanas laikā.

Iedzīvotājs jau uzrakstījis vairākas vēstules Ventspils domei. Pēc skaita piektajā vēstulē, kuru viņš adresējis pirmajam vicemēram Jānim Vītoliņam, Jansons pieprasa izmaksāt viņam kompensāciju 100 000 latu apmērā par morālo zaudējumu un draudiem savai veselībai un dzīvībai. Pēc Jansona sacītā, šie draudi nāk no zivju kombināta.

Noskaties video no sabiedriskās apspriešanas sapulces!

Vītoliņš informē, ka visas sūdzības ir nosūtītas reģionālajai vides pārvaldei, bet iedzīvotāja aktualizētos jautājumus apsprieda ar VZKK administratoru. Vicemērs uzskata, ka iedzīvotājs nepareizai iestādei izvirza prasību izmaksāt kompensāciju, jo pašvaldība neatbild par uzņēmumu darbību.

Šonedēļ Ventspils zivju konservu kombinātā noritēja tikšanās ar ventspilniekiem. Tās laikā apsprieda gaidāmās būtiskās izmaiņas uzņēmuma piesārņojošajā darbībā. Kombināts pāriet uz jauniem katlumājas un kūpināšanas krāšņu kurināmā veidiem – turpmāk dīzeļdegvielas vietā izmantos mazutu un sašķidrināto gāzi. Līdz ar to parādās citi izmešu veidi un mainās to daudzums.

Saskaņā ar vides aizsardzības likumdošanu Ventspils zivju konservu kombināts vērsies Reģionālajā vides pārvaldē pēc jaunas atļaujas B kategorijas piesārņojošai darbībai. Iedzīvotāji savus piedāvājumus un piezīmes reģionālajai vides pārvaldei var sūtīt rakstiskā veidā līdz š.g. 29. novembrim.

Ventspils dome jau nosūtījusi Vides pārvaldei savus ieteikumus. Dome neiebilst, ka zivju konservu kombinātam tiek izsniegta jauna licence par piesārņojošo darbību, ievērojot vairākus nosacījumus, – reizi gadā jāveic izmešu instrumentālie mērījumi no katlumājas dūmeņa, kūpināšanas iecirkņa dūmu un siltuma ģeneratoriem, jāizstrādā reaģēšanas kārtība, atsaucoties uz iedzīvotāju sūdzībām, jāierobežo zivju kūpināšana aktīvajā atpūtas sezonā nelabvēlīgos laika apstākļos, kad dūmi un smakas virzās uz pilsētas pludmales un dzīvojamās zonas pusi u.c.

Šā gada sākumā pret Ventspils zivju konservu kombinātu uzsāka maksātnespējas procesu un pašreiz notiek uzņēmuma sanācija. Neraugoties uz sarežģīto finansiālo stāvokli, uzņēmums īsteno plānu, kā samazināt kaitīgo iedarbību uz apkārtējo vidi.

Tehniskais direktors Guntis Tauriņš stāsta, ka kūpināšanas krāšņu dūmvadi pagarināti par 6 metriem. Rezultātā palielināta kaitīgo vielu izkliedēšanās teritorija un būtiski samazinājusies to koncentrācija uz laukuma vienību. Uzņēmums pēta iespējas uzstādīt gāzes attīrīšanas iekārtas kūpināšanas iecirknī.

VZKK direktors Dailis Valters skaidro, ka zivju kombināts kūpina zivis pēc tradicionālās tehnoloģijas, izmantojot skaidas, atšķirībā no dažiem Rietumu analogiem, kas izmanto kaitīgākas kūpināšanas metodes. VZKK nodarbina 363 cilvēku un saražo ap 2 miljoniem konservu mēnesī.

Ivars Jansons uzskata, ka zivju konservu kombināts zivju kūpināšanas laikā indē Ostgala iedzīvotājus un pilsētas viesus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: