Turpmāk lielāko daļa filmu Latvijā izrādīs, izplatot tikai vienu filmas kopiju. Tas nozīmē, ka jaunās filmas vispirms aplaimos Rīgas kinoteātrus, tad ciemosies Liepājā un Daugavpilī, un tikai pēc tam būs redzamas Ventspils skatītājiem. 

Līdz šim filmu izplatītāja SIA Forum Cinemas savā ziņā dotējusi Latvijas kinoteātrus, dodot iespēju arī reģionu skatītājiem noskatīties jaunākās filmas drīz pēc pirmizrādes galvaspilsētā. Līdz šim Latvijas kino rādīšanas vietās (pavisam tādu ir 24) ceļoja vidēji četras vienas filmas kopijas, populārām filmām kopijas bijušas pat astoņas kopijas.

Taču kino skatītāju skaits Latvijā samazinās, un, lai saglabātu izlaižamo filmu skaitu, izplatītāji spiesti mainīt koncepciju. Kopš novembra, lai kinoteātris varētu izrādīt filmu kā pirmo ekrānu, tam jāsamaksā minimālā garantija, skaidro kino Rio reklāmas vadītāja Sabīne Celma. Katrai filmai šī garantijas maksas ir atšķirīga, piemēram, multfilmai Nejaukais es, ko šobrīd izrāda mūsu kinoteātris, tā ir Ls 450 +PVN, savukārt decembrī gaidāmajam mūziklam Burleska – tuvu Ls 2000+PVN. Šādu summu mūsu kinoteātris nevarēs atļauties, un, visticamāk, nāksies stāties rindā un gaidīt savu kārtu uz vienīgo filmas kopiju. Arī to, kuriem Latvijas kinoteātriem kopiju izsūta vispirms, ir atkarīgs no kases ieņēmumiem. Kinoteātris samaksāt garantiju varēs atļauties tikai par atsevišķām filmām, kurām prognozējami diezgan labi ieņēmumi. Visejošākās esot multfilmas, un visuzticīgākie skatītāji – skolēni.

Kino Rio izpētījis, ka šogad ik mēnesi kinoteātri apmeklējuši vidēji 3-4 tūkstoši skatītāju. Celma bažījas par to, ka jaunā filmu izplatīšanas politika liks skatītājam izvēlēties jaunās filmas turpmāk noskatīties Rīgā vai Liepājā, vai arī viņš  tās meklēs internetā.

Kino gardēža Savvas Matvejeva vērojumi liecina, ka mums nav kino mīloša auditorija, neskatoties uz to, ka šeit ir viss nepieciešamais, lai izbaudītu filmas. Tāpēc Savva uzskata, ka diezin vai daudzi ventspilnieki turpmāk speciāli brauks uz citām pilsētām, lai noskatītos jaunākās filmas. Taču filmu lejuplādēšana no interneta gan ir problēma. Savva vērš uzmanību, ka nevar salīdzināt sliktas kvalitātes filmas kopijas skatīšanos datora ekrānā ar kino baudīšanu uz lielā ekrāna. 

Jura Ģiguļa foto

Kino Rio rīcībā turpmāk nonāks filmas, kuras Rīgas skatītāji noskatījušies pirms vairākiem mēnešiem, zina kino reklāmas vadītāja Sabīne Celma.       

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: