Šodien plkst.10 uz pirmo sēdi sanāk 10.Saeimas deputāti.

 Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāk novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

No rīta plkst.9 Saeimas nama vestibilā notika jaunievēlēto deputātu reģistrācija.

10.Saeimas pirmo sēdi atklāj un līdz jaunā Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vada 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Jaunievēlēto Saeimu uzrunā Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš šodien varētu paziņot Ministru prezidenta amata kandidātu.

Jaunajai Saeimai vispirms būs jāievēl balsu skaitītāji, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas īpašā komisijas sēdē pārbaudīs vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisijai būs jāsagatavo ziņojums Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Satversmes 18.pants nosaka, ka Saeima pati pārbauda savu locekļu pilnvaras.

Pēc pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma noklausīšanās 100 personām, kas ievēlētas 10.Saeimā, alfabēta secībā būs jādod svinīgs solījums.

Pēc tam būs jābalso par lēmuma projektu par 10.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Tāpat 10.Saeimai pirmajā sēdē jāievēl Saeimas Prezidijs, kurš sastāv no Saeimas priekšsēdētāja, viņa diviem biedriem, sekretāra un viņa biedra. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par Saeimas Prezidija katram amatam izvirzītajiem kandidātiem balso vienlaikus aizklātā balsošanā ar vēlēšanu zīmēm.

Sēdē Saeima uzklausīs Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) ziņojumu par Ministru kabineta pilnvaru nolikšanu.

Plānots, ka jaunievēlētās Saeimas pirmajā sēdē tradicionāli piedalīsies arī ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Latvijas Televīzijas 1 ēterā šodien skatāma tiešraide no 10.Saeimas pirmās sēdes.

Jau ziņots, ka 10.Saeimā "Vienotība" ir ieguvusi 33 deputātu vietas, "Saskaņas centrs" - 29 vietas, Zaļo un zemnieku savienība - 22 vietas, "Par labu Latviju" - astoņas vietas un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - astoņas vietas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: