Doties uz policiju neļauj bailes, dzīvot ar viņiem ir neiespējami – ar tādām izjūtām jāsadzīvo tiem daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, kuri mīt vienā kāpņu telpā ar tā saucamo narkotiku perēkļu saimniekiem.

Kādā mājā Inženieru ielā tādu vietu netrūkst. Pajautājot ikvienam, kur var nopirkt un lietot narkotikas, uzreiz tiek norādītas konkrētas vietas. Situācijās, kad visi visu zina, vēl jo vairāk nav saprotams, kāpēc šīs vietas joprojām eksistē.

 

Uzrunājot pirmo satikto šīs mājas iedzīvotāju, uzreiz uzzinām gan stāvu, gan dzīvokli, kur regulāri sanāk cilvēki, kuri, iespējams, lieto narkotikas. Šī dzīvokļa kontingents kaimiņiem šaubas nerada – šajā dzīvoklī lieto narkotiskās vielas. Pagājušajā nedēļā vienam no ciemiņiem bija vajadzīga ātrā palīdzība, kuru izsauca kaimiņi. «Iespējams, viņam kļuva slikti jau dzīvoklī, taču cīņasbiedri viņu vienkārši izvilka kopējā kāpņu telpā, lai viņiem nebūtu problēmu,» domā kaimiņi. Naktīs šeit bieži skan skaļa mūzika, vīrieša trokšņainie viesi nedod mieru kaimiņiem. Viņi ir mēģinājuši ar viņu vienoties mierīgā ceļā – kurš gan gribētu konfliktēt ar vīrieti, pēc kaimiņu teiktā, kuram ir iespaidīga kriminālā pagātne. Tiesa, pašvaldības policija arī ir saukta. «Vēl nav zināms, kurš dzīvokli ir baisāks – šis vai stāvu zemāks,» turpina mājas iedzīvotāji. «Tas dzīvoklis, kurā lieto narkotikas, ir tīrais sīkums. 4. stāvā mītošā jauna ģimene, kurā ir arī bērns, nodarbojas ar narkotiku tirdzniecību.

 

Ģimenes galvai jau ir bijusi darīšana ar policiju, tādēļ nevar sacīt, ka par viņu neviens neko nezina. Drīzāk, policija neko nedara. Pie viņa kā uz darbu pēc devas nāk gan vīrieši, gan sievietes, kuri savas sejas slēpj zem kapucēm un cepurēm ar nagiem. Lai viņš nopērk sev atsevišķu māju un ļauj mums mierīgi dzīvot. Kā bērnus var palaist uz skolu, ja dzīvoklī un kāpņu telpā pulcējas tāds kontingents?»

 

Iedzīvotāji ir pārliecināti, ka to nav iespējams iznīcināt. Varētu domāt, ka visiem viss ir saprotams, aizdomīgi cilvēki regulāri dodas uz vienu un to pašu dzīvokli – lūdzu, aizturiet visus pēc kārtas, atklājiet narkotiku perēkli vienā stāvā un to tirdzniecību – citā. Taču viss nav tik vienkārši. Privāto īpašumu aizsargā likums. Lai saņemtu sankciju dzīvokļa kratīšanai bez saimnieka piekrišanas, ir nepieciešama tiesneša vai vismaz prokurora atļauja. Tomēr tāpat vien atļauju neviens neizsniedz, jo ir vajadzīgs iesniegums vismaz no viena iedzīvotāja, tad policijai ir pamatojums pārbaudei, bet pie viena arī liecinieku liecības vai paskaidrojumi administratīvajā vai jau krimināllietā.

«Vai šīs mājas iedzīvotāji ir vērsušies policijā? Savā starpā iedzīvotāji šo problēmu apspriež, taču prakse liecina, ka pie mums ar iesniegumiem viņi atnāk ļoti reti. Ziņot par šīm vietām var arī anonīmi,» stāsta Valsts policijas Ventspils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Ramona Vilkriste, vienlaikus atzīstot, ka anonimitāte neveicinās lietas operativitāti, jo nebūs liecību.

 

Ventspils pašvaldības policija parasti reaģē ātri, taču saskaņā ar Likumu par policiju izmeklēšanas funkciju tai nav. Viņi var tikai nodot Valsts policijai informāciju. Pagājušajā gadā pašvaldības policijas darbinieki 45 reizes nodeva Ventspils iecirkņa kolēģu rokās aizturētos, par kuriem bijušas aizdomas narkotisko vielu lietošanā, dažas personas aizturētas vairākkārt. Nams, par kuru ir runa, viņiem ir labi zināms, izsaukumi uz turieni tik tiešām tiek saņemti.

 

Tāpat šī māja ir labi zināma arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem. «Martā bijuši vairāki izsaukumi uz šo adresi. Tie bija saistīti ar narkotisko vielu pārdozēšanu. Vispār martā bija vairāk izsaukumu, vienā no deviņiem gadījumiem izglābt no pārdozēšanas neizdevās. Iespējams, tik liels izsaukumu skaits saistīts ar narkotiku slikto partiju,» stāsta Ventspils Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas vecākā ārsta palīdze Svetlana Meleškeviča.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: