Ventspilī ar saistošo noteikumu palīdzību tiks risināts pirmklasnieku uzņemšanas jautājums, izstrādājot sistēmu un prioritāri nosakot, kuriem bērniem ir priekšroka mācīties konkrētā skolā.

Iespējams, tas ļautu nākotnē izvairīties no situācijām, kāda šonedēļ bija radusies divās Ventspils skolās, kur vecāki gaidīja rindā visu nakti, lai reģistrētu savu bērnu izvēlētajā mācību iestādē, šodien preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Mans viedoklis ir tāds, ka Izglītības pārvalde nav laikus risinājusi šo jautājumu, lai kaut kādu sistēmu radītu, nosakot, kam tomēr ir priekšrocības tajā vai citā skolā mācīties, jo pirmklasniekam jau nevar rīkot eksāmenu. Eksāmenu var rīkot 9.klases beidzējam, varbūt piektajā klasē, bet ne pirmajā klasē," atzina Lembergs.

"Šis jautājums ir jārisina, vajadzīgi saistošie noteikumi. Noteikumu projekts ir izstrādāts. Kā mani informēja, tas esot saskaņošanas stadijā, bet ar to viņi ir aizkavējušies," teica Lembergs piebilstot, ka nekad nav bijusi tāda ažiotāža, ka jau svētdienas vakarā pie skolas veidotos rinda.

Ventspils mēram esot saprotama vecāku vēlme, lai viņu bērns mācās izvēlētajā skolā, tomēr ir jāapzinās reālās iespējas: "Ideāla situācija jau nebūs. Ideāli būtu tā: kur piesakās, tur mācās. Tāda situācija nebūs nekad."

Jau ziņots, ka Ventspilī pirmdienas rītā divās skolās - Centra sākumskolā un 4.vidusskolā - bija izveidojušās rindas, gaidot bērnu reģistrāciju pirmajā klasē. Daudzi bērnu vecāki rindā bija iestājušies jau iepriekšējās dienas vakarā un gaidījuši visu nakti, lai viņu bērns varētu mācīties izvēlētajā mācību iestādē.

Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis atzina, ka situācija ar pirmklasnieku reģistrāciju abās minētajās skolās šogad izvērtusies negaidīta. Lai gan rindas bijušas arī pērn, vecāki nekad agrāk neesot gaidījuši rindā visu nakti.

Izglītības likums nosaka, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi savam bērnam. Tādēļ nepieciešams konkretizēt uzņemšanas procesa organizāciju. Pašlaik ir izstrādāts saistošo noteikumu projekts par izglītojamo uzņemšanu Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs un notiek saskaņošanas process. Šajos saistošajos noteikumos tiks precizēta uzņemšanas procedūra, kā arī paredzētas prioritātes. Ņemot vērā šī gada pieredzi, par šiem jautājumiem vēl notiks diskusija, bet priekšroka uzņemšanai konkrētajā skolā, iespējams, varētu būt bērniem, kuru brāļi vai māsas jau tur mācās, arī pilsētā deklarētajiem bērniem, tāpat, iespējams, konkrētās skolas pedagogu bērniem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: