28. janvārī Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu veikt grozījumus saistošajos noteikumos Nr.1 „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”, iekļaujot nosacījumus jauna pašvaldības pabalsta saņemšanai.

Saistībā ar 2015. gadā plānotajām izmaiņām īres maksas aprēķināšanas metodikā pašvaldības īpašumā esošajām dzīvojamām telpām, Ventspils pilsētas pašvaldība paredz ieviest dzīvokļa pabalstu īres maksas daļējai kompensēšanai.

Saistošo noteikumu grozījumos noteikts, ka dzīvokļa pabalstu īres maksas daļējai kompensēšanai pašvaldības dzīvokļos varēs saņemt:

  • ģimenes (personas), kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss;
  • atsevišķi dzīvojoši pensionāri un atsevišķi dzīvojošas personas ar invaliditāti, kurām nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku un, kuru ienākumu līmenis uz vienu personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 257,82 eiro mēnesī.

Pabalsts tiks noteikts 20% apmērā no īres maksas par pašvaldības dzīvokli, un tas tiks aprēķināts, ņemot vērā dzīvokļa kompensējamo platību. Vienistabas dzīvoklī tā būs dzīvokļa kopējā platība, bet divu un vairāku istabu dzīvoklī, rēķinot 27 m2 uz pirmo personu un 15 m2 uz katru nākamo personu, nepārsniedzot dzīvokļa kopējo platību.

Piešķirto pabalstu paredzēts pārskaitīt pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas pārvaldītājam. Kompensācija par dzīvokļa īres maksu būs būtisks atbalsta veids iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, jo līdz šim izdevumus īres maksas daļēju kompensāciju varēja saņemt tikai tie iedzīvotāji, kuru mājokļiem bija noteikts sociālā dzīvokļa statuss. Dzīvokļa pabalsts īres maksas daļējai kompensēšanai stāsies spēkā 2015. gada 1. septembrī.

Sagatavotie grozījumi saistošajos noteikumosparedz arī atsevišķus precizējumus un papildinājumus citu pašvaldības pabalstu saņemšanas kārtībā, tostarp, izmaiņas paredzētas pabalsta piešķiršanas kārtībā skolēniem mācību līdzekļu iegādei. Turpmāk šo pabalstu varēs saņemt iepirkumu kartes veidā, lai iegādātos mācībām nepieciešamās preces, tādejādi nodrošinot, ka piešķirtais pabalsts tiks izmantots tam paredzētajam mērķim.

Tāpat izmaiņas attieksies uz pabalsta apmēru pacientu iemaksas daļējai kompensēšanai par ārstēšanos stacionārā. Tas saistīts ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas paredz, ka no šī gada 1. janvāra pacienta iemaksa par ārstēšanos diennakts stacionārā, sākot ar otro dienu, līdzšinējo 13,52 eiro vietā būs 10,00 eiro. Attiecīgiveiktas arī izmaiņas saistošajos noteikumos par Ventspils pilsētas pašvaldības palīdzības apmēru pacientu iemaksu daļējai kompensēšanai, saglabājot iepriekšējo kārtību, ka pašvaldība sedz 40% no kopējām izmaksām.

Tas nozīmē, ka Ventspils pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, kuriem piešķirts maznodrošinātās personas statuss, kā arī pensionāriem un personām ar invaliditāti, kuras nav maznodrošinātas, taču, kuru ienākumu līmenis pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 257.82 eiro mēnesī, turpmāk pacienta iemaksa par ārstēšanos diennakts stacionārā būs 6 eiro dienā.

Sagatavotie grozījumi saistošajos noteikumos Nr.1 „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā” vēl ir jānosūta izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, un tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Ieinteresētās personas ar izmaiņām saistošajos noteikumos varēs iepazīties Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā Raiņa ielā 10 un Sociālā dienesta filiālē Talsu ielā 39, kā arī Iedzīvotāju informācijas centrā Tārgales iela 4 (Pārventas bibliotēkas 1. stāvā). Informācija būs pieejama arī interneta vietnē www.ventspils.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: