Ventspils pilsētas Sociālais dienests kopš 2013. gada 1. janvāra nodrošina asistenta pakalpojuma pieejamību personām ar invaliditāti. 2014. gadā šo pakalpojumu Ventspilī saņēma 159 klienti, bet šogad asistenta pakalpojums piešķirts 118 Ventspils pašvaldībā deklarētām personām.

Šāds klientu samazinājums skaidrojams ar 2014. gada septembra beigās Labklājības ministrijas aktualizēto jautājumu par personām ar I grupas invaliditāti, kuras saņem kopšanas pabalstu, jo līdz šim dažādi tika interpretēti Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā. Tie paredz, ka personām ar I invaliditātes grupu, kuras saņem kopšanas pabalstu, var piešķirt asistenta pakalpojumu tikai konkrētam mērķim un nodrošināt nokļūšanu uz darba vietu, mācību vietu, dienas aprūpes centru un atpakaļ. 2014. gada nogalē, ievērojot Labklājības ministrijas norādījumus un piemērojot šo noteikumu normu, tika ierobežota asistenta pakalpojuma saņemšana citām aktivitātēm, piemēram, pastaigām, ja par tām nav iespējams uzrādīt apliecinošu dokumentu.

 

2014.gadā personas ar invaliditāti asistenta pakalpojumu visbiežāk izmantojušas neregulāru pakalpojumu saņemšanai (iepirkšanās, brīvā laika pavadīšana, kultūras pasākumu apmeklēšana), kā arī ārstniecības pakalpojumu saņemšanai, dienas centru vai citu sociālās rehabilitācijas institūciju apmeklēšanai.

 

Asistenta pakalpojuma galvenais mērķis ir nodrošināt iespēju personai ar invaliditāti veikt ārpusmājas aktivitātes, kas funkcionālo traucējumu dēļ nav veicamas bez asistenta palīdzības – kā piemēram, apmeklēt skolu, darbu vai izmantot pieejamos pakalpojumus, vai arī pastaigas svaigā gaisā.

 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem asistenta pakalpojumu var saņemt personas, kurām ir noteikta I un II invaliditātes grupa, kā arī personas no 5 līdz 18 gadu vecumam, kurām izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

 

Lai saņemtu asistenta pakalpojumu, iedzīvotājiem Ventspils sociālajā dienestā ir jāiesniedz iesniegums, norādot vēlamo asistenta pakalpojuma saņemšanas apjomu (līdz 40 stundām nedēļā), kā arī asistenta pakalpojuma sniedzēja vārdu un uzvārdu un citu nepieciešamo informāciju.

 

Asistenta pienākumus var veikt pakalpojuma pieprasītāja radinieks, draugs vai kāds cits pazīstams cilvēks, kuram persona uzticas un kuram šādā saskarsmē ir jau līdzšinēja darba vai personiskā pieredze.

 

Personām, kuras sniedz asistenta pakalpojumu, tiek nodrošinātas darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, un tas nozīmē, ka personai šis laiks tiek ieskaitīts apdrošināšanas stāžā. Atbilstoši Labklājības ministrijas noteiktajam, asistenta atalgojums ir 2.166 eiro stundā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: