Vēl piektdien Dombrovskis paziņoja, ka zuduši šķēršļi VL-TB/LNNK iekļaušanai koalīcijā, bet jau pirmdien Vienotība lēmumu mainījusi.

Pēc Sabiedrība Citai politikai (SCP) draudiem pamest apvienību, ja koalīcijā darbosies „ultranacionāļi un radikāļi” kā Visu Latvijai-TB/LNNK nodēvējis SCP pārstāvis Artis Pabriks, Vienotība pieņēmusi lēmumu veidot koalīciju tikai ar Zaļo un Zemnieku Savienību.

SCP vakar Vienotības valdes sēdē izmantoja veto tiesības. Partija savu nostāju pamato ar apstākli, ka atšķirībā no pašreizējās koalīcijas, kurā notiek veiksmīga sadarbība ar nacionālās apvienības pārstāvjiem, jaunajā Saeimā ievēlētie biedri esot daudz radikālāki.

SCP uzskata, ka Latvijai jādarbojas liberālās demokrātijas virzienā, kurā nav vietas sadarbībai ar cilvēkiem, kuri pauž „antisemītisma, homofobijas un pat rasisma idejas”, norāda Pabriks. Tomēr vēl tad, kad Dombrovskis lika priekšā četru partiju sadarbības modeli, Pabriks un viņa pārstāvētā partija, neiebilda VL-TB/LNNK iekļaušanu koalīcijā. Arī vairāki politologi SCP rīcību no politiskās uzvedības viedokļa, dēvē kā apšaubāmu un neizprotamu.

Dombrovskis un Ģirts Valdis Kristovskis respektē partneru lēmumu, tomēr pauž nožēlu, ka veto tiesības nav izmantotas agrāk, jo šobrīd izveidojusies neveikla situācija. Dombrovskis norāda, ka šādas koalīcijas veiksmīgam darbam būs nepieciešama stingra partiju disciplīna.

Neoficiāli izskanējis, ka mājiens neiekļaut nacionālo valdībā VL-TB/LNNK nācis no Rīgas pils. Cita versija, ka līdz ar šo lēmumu, SCP, kas noskaņota Saskaņas centram draudzīgi, patur cerības uz sadarbību ar saskaņiešiem. Arī Ventspils mērs Aivars Lembergs iepriekš licis saprast, ka Vienotībai un Saskaņas centram „ir vieni un tie paši sponsori.”

Apvienības līdzpriekšsēdētāja, Solvita Āboltiņa gan noraida spekulācijas par to, ka nacionālais bloks tiek atstāts aiz borta, lai saglabātu iespēju iekļaut koalīcijā Saskaņas Centru. Tāpat Āboltiņa noliedz, ka Vienotības rindās būtu sākusies šķelšanās, atklājot, ka vēl aizvien tiek izrunāti lēmumi, lai arī tie ir ļoti pretrunīgi.

Artis Pabriks valdes sēdē licis priekšā argumentus, kas pārliecinājuši, ka radikāli noskaņotu cilvēku iekļaušana valdībā sarežģītu darbu ārpolitikas jomā - gan austrumos, gan rietumos nāktos to izskaidrot.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks atzīst, ka neizprot, kādēļ laipnos smaidus un rokasspiedienus piektdien, nomainījis šāds lēmums. SCP nostāja viņam gan neesot pārsteigums, jo tieši šīs partijas biedri esot atbildīgi par Abrenes atdošanu Krievijai.

Tomēr Vienotības pakļaušanās SCP ultimātiem gan pārsteidzot un rada bažas par turpmāko lēmumu pieņemšanu. „Viņiem kāds parausta striķīti un atplaukst smaids, parausta atkal - un ir cita grimase,” Vienotības darba stilu komentē Parādnieks.

Līdz ar nacionālās apvienības izslēgšanu, brīvs paliek tieslietu ministra amats, kas līdz šim tika rezervēts Gaidim Bērziņam (TB).

Šobrīd spekulācijas notiek ap Solvitas Āboltiņas un Aigara Štokenberga vārdu. Savukārt, ja ārlietu ministra portfelis tiek atvēlēts Pabrikam, bet Štokenbergs tiek tieslietu ministra krēslā, Āboltiņa var pretendēt uz Saeimas spīkera vietu.

ZZS līderis Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem atzina, ka jau iepriekš paudis gatavību strādāt šādā divu partiju koalīcijā, jo ar 55 deputātu balsīm pietiek valdības veidošanai. ZZS iespējams tiks seši ministru amati. Viskarstākās diskusijas notiek par ekonomikas un satiksmes ministriju vadību, kurus vēlas gan ZZS gan Vienotība. Lielāka skaidrība par ministru amatiem tiek solīta trešdien.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: