Cilvēki ar savu gribu var izdarīt daudz vairāk nekā ar militāro spēku, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidentam visspilgtākās atmiņas palikušas tieši par brīdi pēc notikumiem Lietuvā, kad Latvijā tika sasaukta ārkārtas Augstākās padomes sēde un visa nakts tika pavadīta darba vietā, kur valdījusi liela neziņa par nākotni. Bet pēc tam esot sācies intensīvs darbs un katrs darījis ko spēji.

Bērziņš uzskata, ka 1991.gada notikumi skaidrs parāda, ka cilvēki ar gribu var paveikt daudz pat ja tiem nav militāru līdzekļu. Piemēram, no Valmieras uz Rīgu, palīgā barikāžu dalībniekiem devās vietējie miliči. Viņi neesot bijuši bruņoti.

Kā ziņots, Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Tieši 20.janvārī risinājās asiņainākie barikāžu notikumi - OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Šodien gan Rīgā, gan arī citviet Latvijā notiks dažādi pasākumi 1991.gada barikāžu atcerei.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: