Valdība šodien atteiksies no neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvo transportlīdzekļu Rīgas reģionam nodrošināšanas ārpakalpojumā, kas valstij ir neizdevīga, intervijā Latvijas Radio teica Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs ir pārliecināts, ka tādējādi tiks pielikts punkts valsts līdzekļu izsaimniekošanai milzīgos apmēros. Atsakoties no ārpakalpojuma un valstij pašai nodrošinot neatliekamo palīdzību, nākamajos gados tikšot ietaupīti 7,5 miljoni eiro no iepriekš ārpakalpojumam paredzētajiem aptuveni 52 miljoniem eiro.

Ministrs piebilda, ka strādās pie sistēmas sakārtošanas, lai veselības jomā ietaupītu līdzekļus, piemēram, pārtraucot pārmaksāt par jaunas tehnikas iepirkšanu, neizvērtējot, vai esošā tiek pilnībā noslogota, pārtraucot veikt izmeklējumus pacientiem divas reizes - reģionālajās slimnīcās un centrālajās u.c.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka valstij pašai ar šī pakalpojuma nodrošināšanu nebūtu jānodarbojas. Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" viņa pauda uzskatu: "Ko var veikt bizness, jāveic biznesam".

Taču, saskaņā ar vienošanos koalīcijā, Beleviča iecerei šķēršļi netikšot likti.

Straujuma gan uzsvēra, ka ministrs uzņemas atbildību par savu ieceri.

Pirmdien valdošās koalīcijas pārstāvji piekrita Veselības ministrijas (VM) nostājai par atteikšanos no neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvo transportlīdzekļu Rīgas reģionam nodrošināšanas ārpakalpojumā.

Ministrs esot informējis koalīcijas partnerus, ka, pēc VM aprēķiniem, automašīnu iepirkums ir izdevīgāks nekā ārpakalpojums. Koalīcija tam piekrīt, tomēr valdības sēdes protokolā plānots ierakstīt, ka VM uzņemas atbildību par šīm reformām un to efektivitāti, pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Jau ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) izsludinājis konkursu par 40 jaunu operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu iegādi līzingā. Kā liecina informācija par iepirkumu NMPD mājaslapā, pretendentiem ir jāsagatavo divi piedāvājuma varianti - pirmajā variantā jāparedz, ka NMPD veic pirmo iemaksu 10% apmērā no piedāvātās līgumsummas par 40 automašīnām, bet otrajā variantā jāparedz, ka pirmā iemaksa būtu 15% apmērā. Piedāvājumus konkursam var iesniegt līdz 2015. gada 2. februārim.

Konkurss tika izsludināts, vēl pirms valdība bija lēmusi par labu šādam risinājumam. Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, ministrija lēmumprojektu par atteikšanos no ātrās palīdzības automašīnu izmantošanas ārpakalpojumā un to iepirkšanu līzingā izskatīšanai valdībā virzīs, kad iecerētais lēmums būs saskaņots ar Finanšu un Tieslietu ministriju.

Jautājums par to, kā valstij nodrošināt operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus Rīgas reģionā, ir bijis asu diskusiju objekts. Ilgus gadus valsts šos pakalpojumus pirka ārpakalpojumā no "Rīgas Sanitārā transporta autobāzes", taču Valsts kontrole un atsevišķi politiķi ir norādījuši, ka valsts šādi ievērojami pārmaksā.

LETA

Foto: belevics.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: