Sākot no šodienas līdz 2015. gada 27. februārim, skolēni visā Latvijā trīs reizes nedēļā saņems bezmaksas augļus un dārzeņus, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) mājaslapā publicētā informācija.

Kā norāda LAD, šogad skolēni saņems 100 gramu porcijas, kurās būs āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni, kāļi vai minēto produktu asorti porcijas. Iepriekšējo gadu pieredze liecinot, ka līderi izdalīto produktu skaita ziņā ir āboli un burkāni.

Kā norāda LAD, skolēniem piedāvātajiem augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz skolai ne tālāk par 300 kilometriem.

Tāpat LAD norāda, ka augļu un dārzeņu audzētājiem 2014.-2015. mācību gadā noteiktas sekojošas kompensācijas likmes par vienu 100 gramu porciju - par neiesaiņotiem produktiem 0,14 eiro, par iesaiņotiem produktiem un neiesaiņotiem produktu asorti - 0,18 eiro, bet par iesaiņotiem produktu asorti - 0,20 eiro.

Piemaksa 0,01 eiro apmērā pie minētajām porciju kompensācijas likmēm noteikta skolās, kurās skolēnu skaits ir līdz 150 izglītojamajiem un kuras atrodas ārpus pilsētām, kas ir noteiktas saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Eiropas Savienības līdzfinansētā programma skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem Latvijas skolās sāka darbu 2010.-2011. mācību gadā. Tolaik programmā piedalījās 63% izglītības iestāžu no kopējā valsts izglītības iestāžu skaita, savukārt pagājušajā mācību gadā skolu skaits sasniedza 91%.

Programmas mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu patēriņu skolēnu vidū, veicinot veselīgas ēšanas paradumus un nākotnē samazinot veselības aprūpes izmaksas, ko izraisa aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības. Programmas budžetu veido ES līdzfinansējums 75% un valsts budžeta līdzekļi 25% apmērā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: