Topošās valdības deklarācijā no pašvaldību viedokļa būtiskākais ir ieraksts par darbaspēka nodokļu ieņēmumu samazinājuma kompensēšanu pašvaldībām, aģentūrai LETA atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Latvijai un Ventspilij" kā tās sadarbības partneris valdības deklarācijas tapšanas gaitā pauduši stingru nostāju, ka deklarācijā jābūt noteiktam, ka, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) vai palielinot neapliekamo minimumu, no tā necietīs IIN saņēmējas, proti, pašvaldības.

Tas panākts, valdības deklarācijā nosakot, ka, veicot turpmākas izmaiņas nodokļu politikā, kas samazina IIN ienākumus pašvaldību budžetos, valdība kompensēs darbaspēka nodokļu samazinājumu pašvaldībām. "Tāda ir ZZS prasība, un ar to valdībai būs jārēķinās," atzina Lembergs, paužot cerību, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kuras pārziņā būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), tiešām aizstāvēs pašvaldību intereses, kā to ir solījusi.

"Valdības deklarācijā viss ir ierakstīts pareizi. Arī iepriekšējo valdību deklarācijās nekā nepareiza nebija, bet cits jautājums, ka ne viss ierakstītais tika pildīts," norādīja Lembergs.

Piemēram, jaunās valdības deklarācijā solīts, ka valdība nodrošinās pašvaldībām uzņēmējdarbības investīciju piesaistes stimulus. "Tā tas bija ierakstīts arī iepriekšējo valdību deklarācijās, bet laikā, kad VARAM vadīja Edmunds Sprūdžs (RP) un finanšu ministrs bija Andris Vilks (V), faktiskā valdības politika bija gluži pretēja," norādīja Lembergs.

Vaicāts, vai valdības apņemšanās strādāt tā, lai nodrošinātu, ka vidējais ikgadējais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums uz vienu iedzīvotāju turpmākajos trijos gados sasniegs piecus procentus, Lembergs ironiski atzina: "Ja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) turpinās īstenot klaji naidīgo propagandu pret Krieviju, nosakot māksliniekus par "persona non grata", tad IKP būs nevis plus 5%, bet gan mīnus 5%. Šogad IKP pieaugumam būtu vajadzējis būt 4%, bet būs varbūt tikai 2%. Jāņem vērā, ka Krievijai noteiktās sankcijas un atbildes sankcijas vēl tikai tagad tā īsti sāk strādāt un to sekas būs jūtamas," norādīja Lembergs.

Valdību veidojošās partijas šodien parakstīja valdības deklarāciju un koalīcijas sadarbības līgumu.

Abus dokumentus parakstīja "Vienotības", ZZS, kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNKN) līderi. Valdības deklarāciju parakstīja arī topošie ministri.

Deklarācijā teikts, ka partija "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir vienojušās izveidot valdību, kura turpinās iepriekšējās valdības iesākto politiku, kas balstīsies uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās un teritoriālās solidaritātes, kā arī nozaru sadarbības principiem, nodrošinot regulāru dialogu ar sociālajiem partneriem un pilsonisko sabiedrību.

Topošās valdības prioritātes būs vērstas uz Latvijas iedzīvotāju apņēmību kopīgi sekmēt valsts attīstību, lai sasniegtu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ("Latvija 2030") un Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam ("NAP 2020") noteiktos mērķus, pausts dokumentā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: