Ventspils 5. vidusskola ir viena no skolām, kas piedalās pētījumā par joda deficītu Latvijā. Kopumā visos Latvijas reģionos.

Pētījumā vismaz 600 bērniem visā Latvijā vecumā no 9 līdz 12 gadiem tiks veikta jodūrijas mērīšana (joda noteikšana urīna analīzēs). Par piedalīšanos šajā projektā iesaistītie pētnieki un ārsti piedāvā skolā nolasīt skolniekiem, skolotājiem un bērnu vecākiem lekciju par veselīgu uzturu.

Jods organismā ir svarīgs, jo palīdz nodrošināt pareizu vairogdziedzera hormonu sintēzi. Tieši bērna vecumā šī elementa trūkums var izraisīt gan augšanas aizturi, gan traucētu intelektuālo un motoro funkciju.

Vismaz pusē Eiropas valstu, tostarp arī Latvijā,  pierādīts viegls līdz mērens joda deficīts. Lai šo situāciju labotu, aktīvi tika popularizēta jodēta sāls. Lai apzinātu vai situācija ir uzlabojusies Latvijas Endokrinologu asociācijas, Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas, Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes pētnieki ar Izglītības un zinātnes, kā arī Veselības ministrijas atbalstu turpina precizēt joda deficītu Latvijā.

Pētījums “Joda deficīts Latvijā” palīdzēs sniegt atbildi uz jautājumu, vai nepieciešams uzsākt konsekventu sāls jodēšanas programmu, lai novērstu bērnu intelektuālās un motorās funkcijas deficītus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: