«Tas bija tik liels un aizkustinošs pārsteigums – vēl tagad nevaru attapties,» atceroties pirms mēneša Ventspilī notikušo bildināšanu, saka dzejniece Kristīna Ehina.

Septembrī igauniete piedzīvoja vairākus aizkustinošus brīžus; viņa ne tikai kļuva par līgavu, bet arī saņēma Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils pilsētas domes balvu Sudraba tintnīca. Kristīnai tā pasniegta par kvalitatīvu dzejoļu krājumu The Scent of  Your Shadow.

Saņemot balvu, literāte bija uzvilkusi tērpu, ko rotāja 33 izšūti viņas dzimtas sieviešu vārdi. Kristīna ir studējusi folkloru un, tāpat kā viņas līgavainis Silvers Sepps, iesaistījusies folkloras kustībā.

Draugi vēlas, lai tautas daiļrade nav sastingusi un putekļiem klāta, bet to iepazīst un ikdienā lieto arī mūsdienās – turklāt ne tikai gados vecāki ļaudis, bet arī jaunieši. Atbilstīgi šim uzstādījumam notika arī neparastā saderināšanās ceremonija, par kuru Kristīna nebija brīdināta.

estdien, Saņēmusi Sudraba tintnīcu, igauniete posusies mājup, pat nenojaušot, ka pirmdien ostā iebrauks viņas  mīļotais. Savukārt dzejnieces draugi to zināja, tāpēc izdomāja dažādus aizbildinājumus, lai Kristīna Ventspilī uzkavētos līdz 13. septembrim. «Viens no stāstiem, ko draugi lika priekšā, bija par to, ka mani uz Igauniju aizvedīs Latvijas jūrnieki. Stāvēju ar Rakstnieku mājas meitenēm Ventmalā, gaidot viņus, pēkšņi ieraugot kuģi ar baltu buru... Uz kuģa bija ne tikai mans Silvers, bet arī folkmūziķi, kas atbalstīja manu draugu.» Satiekot mīļoto, dzejniece neslēpa aizkustinājumu un prieku, kas bija vēl lielāks, kad Silvers, ievērojot igauņu tradīcijas, lūdza viņas roku, uz pirksta uzvelkot Latvijā kaldinātu gredzenu.

«Ventspilī esmu bijusi vairākkārt,  kad strādāju Rakstnieku mājā, un pagājušajā gadā mani te apciemoja  Silvers. Iespējams, viņam jau tad radās doma bildināt mani tieši Latvijā, no kuras nāk mani senči. Lai saderināšanās notiktu Ventmalā, Silvers saņēma ostas atļauju, bet Livonijas ordeņa pils darbinieki nodrošināja iespēju rīkot pikniku vēsturiskās ēkas tuvumā.» Kristīna un Silvers, kas ir kopā jau četrus gadus, vēl nav noteikuši kāzu datumu. Iespējams, vedības notiks nākamajā vasarā vai rudenī. Kāzas saderinātie organizēs, ievērojot senās tradīcijas, jo «tās ļauj izbaudīt dziļāku mīlestību un labāk saskatīt sevi laika ritumā».

Apskati fotogrāfijas!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: