Izrādās divas nedēļas pēc vēlēšanām bijis klusums pirms vētras. Dombrovskis beidzot izlēmis un oficiāli piedāvā iesaistīties koalīcijā ideoloģiski pretējiem spēkiem.

Lai arī neilgi pēc vēlēšanām, Vienotība ar gandarījumu atzina, ka tauta devusi uzticības mandātu līdzšinējam politiskajam kursam, partija savu nostāju pēkšņi mainījusi. Premjers Valdis Dombrovskis oficiālu pilnvarojumu no Latvijas valsts prezidenta Valda Zatlera vēl nav saņēmis, bet īpaši lielu izlēmību sācis izrādīt pēc plaši izdaudzinātā apsveikuma zvana no ASV prezidenta Baraka Obamas.

Dombrovskis nākamo koalīciju Saeimā mēģinās veidot no Vienotības, Zaļo un Zemnieku savienības, Saskaņas centra un Visu Latvijai – TB/LNNK. Uzrunātajām partijām atbilde par dalību koalīcijā jāsniedz līdz pirmdienas vakaram. Savu lēmumu Vienotības līderis pamato ar vēlmi veidot nākamo valdību kā nacionālo vienotību un ekonomisko izaugsmi veicinošu. Premjers norāda, ka nevajadzētu koncentrēties uz to, kas šķir, bet uz to, kas vienot un domā, ka vadoties pēc principiem, kas ir pieņemami visām partijām un vērsti uz Latvijas izaugsmi, partijas varēs nolikt malā ideoloģiskās nesaskaņas.

Tādejādi koalīcijai parlamentā būtu 92% pārstāvniecība, kas ir rekords ne vien Latvijas neatkarības, bet vispār parlamentāras demokrātijas vēsturē.

Valdības veidošanas process ieies vēsturē vēl ar dažām īpatnībām. Neskatoties uz to, ka prezidenta aicinājums nav saņemts, Dombrovskis jau strādā pie valdības izveides. Pārējie paklausīgi spēles noteikumus pieņem. Tajā skaitā arī valsts prezidents, kurš paziņojis vien to, ka apņemas nominēt valdības veidotāju līdz 2.novembrim, kas ir laiks, līdz, kuram saskaņā ar likumdošanu, darbs jāsāk 10. Saeimai.

Politoloģe, Ilga Kreituse norāda, ka šādi Latvijā tiek apieta Satversme. Dombrovskis „šantažē prezidentu”, jo neviens likums nenosaka, ka par premjeru jāvirza vairākumu ieguvušās partijas pārstāvis. Tomēr šādi rīkojoties, tiek radīts spiediens uz valsts prezidentu un arī sabiedrību, ka šim amatam jāvirza tieši Dombrovskis.

Bažas par Vienotības iekšējo sadarbību rada arī fakts, ka piedāvājums iesaistīties koalīcijā, visām partijām izsūtīts pirms vēl saskaņots ar apvienībā ietilpstošo Pilsonisko Savienību. Kristovskis paziņojis, ka principāli šādu modeli atbalsta, taču tas vēl jālemj partijā.

Kreituse uzskata, ka šādi Dombrovskis rīkojas, lai parādītu sevi kā labo tēlu, bet patiesībā vienkārši noņem no sevis atbildību. Politoloģe ir pārliecināta, ka šādā koalīcijā konstruktīvs darbs nav iedomājams, jo arī ekonomisku jautājumu pamatā ir ideoloģija. Viņa izsaka pieņēmumu, ka pie Pasaules Bankas drastiskajām prasībām budžeta samazināšanai, ne visas partijas ir pašnāvnieciski noskaņotas, lai dalītu ar Vienotību atbildību, kas mazina Latvijas attīstības iespējas.   

Tikmēr politologs Ivars Ījabs norāda, ka viss būs atkarīgs no politiskā brieduma un tas, vai pārējās partijas piekritīs, parādīs, kuras nākušas taisīt lētu publicitāti ar populistiskiem saukļiem un, kuras strādāt valsts labā. Arī Andris Runcis Dombrovska piedāvājumu vērtē, kā pieņemamu, norādot, ka viens ir priekšvēlēšanu retorika, otrs reālais darbs un „manevra iespējas pēc vēlēšanām.” Iesaistīšanas koalīcijā neizslēdzot no politiskās dienas kārtības vēlētājiem dotos solījumus.

Lai arī partijām oficiāla atbilde jāsniedz līdz pirmdienai, Saskaņas Centra, līderi Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs atzinuši, ka ir gandarīti par piedāvājumu un ir gatavi iesaistīties sarunās. Pārējās partijas vēl vakardienas pēcpusdienā par iespējamo sadarbību bija izvairīgas. Visu Latvijai deputāts Imants Parādnieks par negaidīto pavērsienu izteicās tēlaini, „šodien no rīta spīdēja saulīte un patīkami sildīja, pēkšņi nez no kurienes sāka birt krusa. Liekas absurdi, bet tas ir fakts. Rezultātā pēc necik ilga brīsniņa krusa saulīti izkausēja. Arī daba spēlējas!”

Bildes paraksts: Dombrovskis kā runcis Leopolds piedāvā: „Rebjata, davaiķe, žiķ družno” /Dzīvosim draudzīgi!/

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: