Kurzemes plānošanas reģiona sēdē pašvaldību pārstāvji aicināja VARAM veikt vairākas būtiskas izmaiņas likumos, tostarp atļaut pašām veikt gaisa piesārņojuma mērījumus.

Pagājušajā nedēļā Skrundā notika Kurzemes Plānošanas reģiona (KPR) Attīstības padomes sēde, kurā piedalījās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK). Tajā pašvaldību pārstāvji aicināja grozīt MK noteikumus, kas ļautu pašvaldībām pašām veikt trokšņu un smaku mērījumus, jo patlaban Latvijā to veic tikai trīs firmas, kas nenodrošina kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību, un tiek sadārdzinātas pakalpojuma izmaksas.

Kritiku VARAM pārstāvjiem veltīja piekrastes un mazo novadu pašvaldību pārstāvji - gan par likvidēto piekrastes pašvaldību atbalsta programmu, gan par liegto iespēju turpmāk apdzīvotajām vietām ar mazāk nekā 2000 iedzīvotājiem saņemt atbalstu ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanai, norādot, ka arī nesakārtota ūdenssaimniecība ir viens no uzņēmējdarbību kavējošiem faktoriem pašvaldībās.

Tāpat pašvaldību pārstāvji atļāvās paust kritiku par teritoriālo dalījumu reģioniem un valsts struktūrām, norādot, ka ir nepieciešams pievērst uzmanību plānošanas reģiona robežu sakritībai ar citu ministriju pakļautībā esošo iestāžu un jomu teritoriālo iedalījumu, jo pastāvot nesakritībām, rodas grūtības ne tikai ar precīzu statistikas datu iegūšanu, bet arī neskaidrības finansējuma sadalījumā starp reģioniem.

Piemēram, skatot ceļu infrastruktūras pilnveidošanas programmas, uz Kurzemes reģionu tiek attiecināti arī tādi ceļu posmi, kuri pēc plānošanas reģionu robežām atrodas Zemgales plānošanas reģionā. Līdzīga situācija ir vērojama Kultūras, Ekonomikas un citu ministriju teritoriju sadalījumā, tādēļ tika uzsvērta nepieciešamība stiprināt reģionus ar papildu funkcijām, kā arī nodrošinot reģionu lomu finanšu instrumentu piesaistē pašvaldībām un reģionam kopumā.

Pašvaldību vadītāji mudināja ministru rosināt izmaiņas spēkā esošajos Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas ierobežo pašvaldību iespējas iznomāt telpas uzņēmējiem, kas arī būtu kā viens no priekšnoteikumiem uzņēmējdarbības veicināšanai reģionā.

Kontekstā ar uzņēmējdarbību traucējošajiem faktoriem izskanēja arī pretenzijas par īsi pirms projektu iesniegšanas termiņa veiktajām izmaiņām nolikumā atbalsta saņemšanas nosacījumos publisko interneta pieejas punktu attīstībai, liedzot vai būtiski ierobežojot dalības iespējas mazajām pašvaldībām.

Uzklausot pašvaldību problēmas un vajadzības, ministrijas pārstāvji apstiprināja, ka tās tiks fiksētas un apzinātas, lai nākamajā plānošanas periodā varētu tikt veiktas iespējamās korekcijas, tajā pašā laikā aicinot aktīvi sniegt priekšlikumus un problēmu aprakstus ministrijā, veicinot arī tūlītēju risinājuma meklēšanu.



Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: