Šajā gadā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā asinis nodevuši 545 cilvēki, kopumā ziedojot 280 litrus asiņu. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Baiba Griķe lūdz aktualizēt asins trūkuma problēmu, ņemot vērā, ka tuvojas arī Līgo svētki. Asins uzkrājums nekad nav lieks.

Asinis ir pati dārgākā dāvana, kuru viens cilvēks var sniegt otram. Tieši tāpēc, lai pateiktos tiem miljoniem asins donoru visā pasaulē, kas glāba dzīvības un uzlaboja citu cilvēku dzīves kvalitāti, ik gadu 14. jūnijā tiek atzīmēta Pasaules Asins donoru diena. Šajā dienā visas sabiedrības uzmanība tiek vērsta uz nepieciešamību regulāri nodot asinis, lai tās pastāvīgi būtu pieejamas klīnikās un slimnīcās.

“Tā kā svētki šogad iekrita brīvdienā, mēs nolēmām tos neatzīmēt,” portālam ventasbalss.lv pastāstīja Baiba Griķe. Laika periodā no šī gada janvāra līdz maijam asinis nodevuši 545 cilvēki, kopumā noziedots 280 litri asiņu. Tuvojas Līgo svētki, būs daudz brīvdienu, kā nosvinēsim – nav zināms, tāpēc asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Griķe aicina cilvēkus ziedot jebkuras grupas asinis.

Lai tiktu pie galaprodukta, process ir visai garš un sarežģīts. Nav tā, ka no donora paņemtās asinis tiek tīrā veidā pārlietas pacientam. Griķe stāsta, ka sākumā no donora paņemtās asinis četras stundas tiek atdzesētas, līdz tās sasniedz istabas temperatūru. Nupat no donora paņemto asiņu temperatūra ir 38 grādi, bet tālākai apstrādei vajag 21 grādu. Pēc atdzesēšanas asinis ieliek centrifūgā, ar kuras palīdzību tās sastājas pa komponentiem – apakšā nostājas eritrocīti, tad ir plāns slānītis ar leikocītiem un trombocītiem un pēdējā slānī nostājas plazma. Citā aparātā asinis tiek sadalītas pa komponentiem un saliktas atsevišķos maisiņos.

Plazmu vēlāk ievieto ātrās sasaldēšanas iekārtā, kas to 30 līdz 40 minūšu laikā sasaldē mīnus 50 grādos. Plazma tiek ievietota karantīnā, bet eritrocītu masa – citā, speciālā medicīniskajā ledusskapī, ko slimnīca pavisam jaunu iegādājās pagājušajā gadā. Modernais ledusskapis ir ļoti gudrs, jo uzreiz dod skaņas signālu, ja rodas kāda problēma ar temperatūru – tā kļūst augstāka vai zemāka, nekā ieprogrammēts.

Visiem paraugiem obligāti tiek veikti vīrusu testi. Katrs iepakojums tiek individuāli pārbaudīts, lai asinis būtu drošas un atbilstu visaugstākajiem kvalitātes kritērijiem. Tikai pēc pārbaudēm tās tiek pārvietotas uz citu – uzglabāšanas – ledusskapi.

 

Griķe skaidro, ka tīras asinis pacientam nekad nepārlej, jo tas ir bīstami un var rasties komplikācijas. Konkrētam pacientam ir nepieciešams viens vai otrs asins komponents, nevis asinis kā tādas. Vai nu viņam vajag tikai eritrocītus, vai arī plazmu, ne abus kopā. Ja pacientam pārlej eritrocītus, katram pārbauda individuālo saderību, nosakot, vai viņam der konkrētie eritrocīti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: