Šonedēļ, gan Ventspilī, gan novadā, apkurei pamazām sāk pieslēgties dzīvokļu mājas, uzņēmumi un iestādes. Parādu nasta pakāpeniski pieaug.

 Tostarp Ventspilī vakar rīta pusē apkures sezonu bija uzsākuši jau aptuveni 30% no pilsētas objektiem. Visas pilsētas daudzdzīvokļu ēkas ir aprīkotas ar siltumenerģijas skaitītājiem un to iemītnieki var pieslēgt siltumapgādes pakalpojumu sev vēlamā laikā un paši noteikt apkures sezonas laiku. Ēku siltumpunktos uzstādīti ne tikai siltumenerģijas skaitītāji, bet arī apkuri regulējošas ierīces, kas dod iespēju šajās rudenīgi drēgnajās dienās ar minimālu siltumenerģijas patēriņu nodrošināt dzīvokļos komfortablu temperatūru. Jāatceras, ka iedzīvotājiem par apkures pieslēgšanu nav jāzvana Ventspils siltumam, bet gan jāsazinās ar savas mājas apsaimniekotāju.

Ventspils siltums valdes priekšsēdētāja Vita Maula informē, ka ir arī pabeigti iecerētie remontdarbi, tai skaitā, ātrāk nekā plānots, pabeigta jauno siltumtrašu izbūve Saules un Inženieru ielu deviņstāvu māju kvartāla iekšpagalmā.

Ventas Balss jau rakstīja, ka ar 1. janvāri Ventspilī varētu paaugstināties apkures tarifi, kas ir atkarīgs no mazuta iepirkuma cenas. Pagaidām uzņēmums lielāka apjoma mazuta iepirkumu nav veicis un iepērk nelielas partijas, jo cena joprojām turas augsta. Maula atklāj, ka cenai, diemžēl, šobrīd ir tendence tikai pieaugt. Salīdzinot ar pagājušā gada rudeni, Ventspilī šogad par 3% palielinājies parādnieku skaits. Lielākas problēmas norēķināties par apkuri ir iedzīvotājiem. Pagaidām uzņēmums vēl nav apkopojis deviņu mēnešu datus par kopējiem parādiem, taču tie mērāmi vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. Pēc Latvijas Pašvaldību savienības datiem, Ventspilī kopējais parāds par apkuri sasniedzis vairāk nekā 900 tūkstošus latu.

Arī Ventspils novadā lielākajā daļā pagastos apkure ir uzsākta, informē Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Tai skaitā viss kārtībā esot arī Ugālē, kur tradicionāli ir vislielākās problēmas ar apkures lietām. Tas tādēļ, ka pašvaldībai ir uzlabojusies sadarbība ar pakalpojuma sniedzēju, kas neprasa avansu no pirmās dienas, un ir gatavs nedaudz pagaidīt.

Jaunās apkures sezonas sākšanai novada domei no valsts kases ir piešķirts 100 000 latu aizdevums. Naudu Ventspils novads saņems pēc tam, kad aizdevējam būs uzrādīti rēķini par kurināmā iegādi. Kredīts nepieciešams, lai pašvaldība varētu veikt avansa maksājumus kurināmā piegādātājiem. Mucenieks stāsta, ka avansa maksājumus kurināmā iegādei vajadzēs veikt Usmas, Tārgales, Vārves, Puzes, Ugāles un Jūrkalnes pagastos, kā arī Piltenē. Pa visu novadu kopējais apkures parāds ir sasniedzis aptuveni 135 tūkstošus latu. Tas ir par nepilniem 2% lielāks nekā pagājušajā gadā.

Iedzīvotāju parādi par siltumu pieaug visā Latvijā, tādēļ Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) atbildīgajām ministrijām un premjeram Valdim Dombrovskim nosūtījusi vēstuli, kurā ieteikts, kas jāizdara, lai iedzīvotāji pārlaistu ziemu siltumā. Pirmkārt, jāpārtrauc jebkādas diskusijas par iespējamo samazinātās PVN likmes atcelšanu un pilna nodokļa sloga uzlikšanu apkurei. Otrkārt, ir jāpārdala proporcija, kādā pašvaldības un valdība maksā dzīvokļu pabalstus. Šobrīd tā attiecīgi ir 80:20. LPS prasa to diametrāli mainīt – 20:80. Pretējā gadījumā pašvaldībām nāksies samazināt sociālās palīdzības saņēmēju loku, un tad parādnieku saraksti kļūs vēl garāki. Vēl lielākas problēmas var izraisīt jauns apkures tarifu lēciens.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: