Ceturtdien, 22. maijā, ar kuģu parādi noslēdzās pēdējos gados plašākās starptautiskās Jūras spēku mācības Open Spirit 2014, kurās Irbes jūras šaurumā tika atrasti un iznīcināti 97 dažāda veida sprādzienbīstami priekšmeti.

Kuģu parādi pieņēma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, un tā notika Latvijas teritoriālajos ūdeņos netālu no Liepājas, noslēdzot kārtējo mīnu meklēšanas operāciju, kuras mērķis bija meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus.

 

Apskati foto no sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas operācijas!

 

„Šogad iznīcināti 12 dažāda veida sprādzienbīstami priekšmetu, to skaitā 95 mīnas un divas torpēdas. Vairāk nekā 1000 jūrnieku un ūdenslīdēju – atmīnētāju jūras dzelmē pārbaudīja 1240 priekšmetus, aptverot 200 kvadrātkilometrus plašu teritoriju,” sekmīgās operācijas norisi raksturoja kuģu grupas komandieris komandkapteinis Valdis Stanka, Latvijas Jūras spēku flotiles štāba priekšnieks, uzsverot, ka ne visi atrastie priekšmeti bija sprādzienbīstami.

 

„Aplēses gan liecina, ka Irbes jūras šaurumā joprojām atrodas aptuveni 17 000 mīnu un vēl vairāk līdz šim neidentificētu cita veida sprādzienbīstamo priekšmetu,” norādīja komandkapteinis Valdis Stanka. „Kopš 1995.gada, kad bruņotie spēki sāka šāda veida mācības Irbes jūras šaurumā, jau ir iznīcināts 751 sprādzienbīstams priekšmets,” uzsvēra kuģu grupas komandieris.

 

Komandkapteinis Valdis Stanka uzsvēra, ka mācībās Open Spirit 2014 netālu no Liepājas notika arī vieni no plašākajiem ūdenslīdēju - atmīnētāju treniņiem, kādi līdz notikuši Latvijā. Tajos piedalījās kuģu ūdenslīdēju – atminētāju grupas no piecām valstīm – Latvijas, Igaunijas, ASV, Kanādas un Polijas. „Mīnas atrod mīnu kuģi, bet tās var identificēt un iznīcināt gan ūdenslīdēji – atmīnētāji, kas ir ātrākais un efektīvākais, bet ne drošākais veids, gan arī izmantojot tehniskos līdzekļus – sonorus un robotus,” par šo treniņu gaitu pastāstīja mācību kuģu grupas komandieris.

 

„Šajās mācībās piedalījās 15 mūsu sabiedrotās un partnervalstis, līdz ar to Latvijas Jūras spēku flotilei ir izveidojusies daudz labāka savietojamība ar citu valstu Jūras spēkiem. Tomēr pats būtiskākais ir tas, ka mācībās mums ir iespēja iznīcināt vēsturisko piesārņojumu Irbes jūras šaurumā, tādējādi garantējot drošāku kuģošanu un glābjot ekosistēmu,” mācību nozīmi raksturoja Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

 

„Esmu gandarīts, ka mūsu jūrnieki, to skaitā jūras nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kuru vadībā noritēja šā gada mācības, ir ļoti profesionāli sagatavoti, un ka mums Liepājā ir speciāls apmācību centrs, kurā varam mācīties paši un izmantot mūsu zināšanas un infrastruktūru, lai apmācītu arī citu valstu karavīrus,” norādīja ministrs.

 

Jau ziņots, ka no 9. maija līdz 22. maijam notika Latvijas vadītās starptautiskās Jūras spēku mācības Open Spirit 2014. Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju – atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

 

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalījās 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 13 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1). Mācību norisei sekoja arī militārie novērotāji Turcijas un Ķīnas.

 

Ventas Balss video - viesošanās uz kuģa Virsaitis klāja:

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: