Nesen notikusī ugunsnelaime Kuldīgas ielā skādi nodarījusi ne vien cietušā dzīvokļa saimniecei, bet pārdzīvojumu sagādāja arī augšējā stāva iemītniekiem. Pārmetumi tiek izteikti arī ugunsdzēsēju darbam.

Ugunsgrēks izcēlās Kuldīgas ielas 23. nama ceturtajā stāvā. Ugunsnelaimes iemels – bez uzraudzības atstāta svece. Dzīvokļa saimniece bija nolikusies uz snaudu un, iespējams, svece apgāzusies aizdedzinot dīvānu. Par laimi sieviete pati pamodusies un ugunsgrēkā nav cietusi, izsaukti glābēji. Ugunsgrēkā pilnībā izdegusi viena istaba un dzīvoklis stipri apkvēpis no dūmiem.

Ne mazāk dramatiskus uztraukumus bija jāpārdzīvo arī augšējā dzīvokļa iemītniekiem. Aina stāsta, ka sākumā melni dūmi sākuši nākt istabā gar grīdu, tad kodīgie dūmi parādījušies koridorā caur ārdurvīm. Steidzami atvērti visi logi, taču arī pa logu vējš dūmus sitis iekšā. Mēģinājuši atvērt durvis, lai noietu lejā pa kāpnēm, taču kāpņu telpā bijusi necaurredzama tumsa no melnajiem dūmiem un nav bijusi informācija, kurā stāvā deg un vai iespējams pa kāpnēm nokāpt. «Bija grūti elpot, slapinājām dvieļus un likām virsū maniem četrus un sešus gadus vecajiem pārbiedētajiem mazbērniem, vedekla sauca ugunsdzēsējiem pa logu, lai dod trepes augšā, jo nav ko elpot, taču mūs laikam nesadzirdēja,» notikumus atceras Aina.

Izmisums bijis liels, likās, ka nav iespējams izglābties un atmiņā nevilšus ienācis traģiskais gadījums Rīgā, kad ģimene bija iesprostota augšējā stāvā un izleca pa astotā stāva logu. Tikai tad, kad ugunsgrēks jau bija praktiski novērsts, pie viņiem uznāca ugunsdzēsējs un pajautāja vai nevajag viņus novest lejā, taču tajā brīdī dūmi jau bija daudz maz izvēdinājušies. Aina pieļauj, ka, visticamāk, glābēji bija objektīvi novērtējuši situāciju un reālu bīstamību iedzīvotājiem nesaskatīja, taču tas nemazina pārdzīvotās bailes un neziņu. Tikmēr cits ugunsgrēka liecinieks ir neizpratnē, ka glābējiem nav bijušas līdzi ugunsdzēsēju autokāpnes, kaut ugunsgrēks noticis ceturtajā stāvā.

VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandieris Andrejs Beļakovs informē: ja mājai ir vairāk nekā trīs stāvi, tad ugunsdzēsēju autokāpnēm obligāti ir jābūt izsūtītām, lai no augšējiem stāviem varētu evakuēt un glābt cilvēkus. Arī parastajām cisternām klāt ir kāpnes, pa kurām ugunsdzēsējs var uzkāpt līdz trešajam stāvam, tādēļ augstākiem stāviem nepieciešamas speciālās autokāpnes.

To, ka situācija nav bijusi tik kritiska, lai vajadzētu pielietot autokāpnes, uzsver komandiera vietnieks Genādijs Pavlovs. Viņš atzīst, ka dispečera kļūdas dēļ kāpnes nav bijušas izsūtītas, taču notikuma vietā izvērtējot situāciju, konstatēts, ka tās izsaukt nav nepieciešams. Pavlovs norāda, ka tikai galēji ekstrēmās situācijās tiek izmantotas autokāpnes, ja nav iespējama evakuācija par kāpņutelpu. Taču šajā gadījumā, cilvēki varējuši tikt pa kāpnēm. Ugunsdzēsējs bija uzkāpis uz piekto stāvu un dzīvokļu iemītniekiem prasījis, vai nav vajadzīga evakuācija, taču viņi atteikušies. Viņa rīcībā nav arī informācija, ka kāds būtu saucis palīgā pa piektā stāva logu. Ugunsdzēsēji neko tādu nav dzirdējuši un arī palielais līdzjutēju bariņš šādu informāciju glābējiem nav nodevuši. Pretējā gadījumā, glābēji būtu noteikti rīkojušies.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: